Antivakersi u Poljskoj napali centar za vakcinaciju protiv korona virusa

“Sloboda na zastavama, usta puna psovki i pesnica protiv drugog čovjeka. Tako danas izgleda antivakcioni pokret?”, poručio je na Twitteru poljski ministar zdravlja Adam Niedzielski.

Ministar Adam Niedzielski rekao je da Poljska može očekivati u drugoj polovini avgusta (EPA)

Dvojica protivnika vakcinacije protiv COVID-a 19 uhapšena su u gradu Grodzisk Mazowiecki u Poljskoj kada su sa grupom demonstranata silom pokušali da upadnu u centar za vakcinaciju protiv korona virusa.

U tuči sa osobljem i osiguranjem u centru dvoje ljudi je lakše povrijeđeno, saopštila je poljska policija.

“Dobili smo poziv da u zgradu centra za vakcinaciju pokušava da prodre grupa ljudi. Došlo je do tuče osoblja centra sa tim ljudima. Za dvije osobe sa lakšim povredama pozvali smo hitnu pomoć. Popodne se grupa demonstranta razišla. Dvojicu smo uhapsili”, kazala je za informativni portal Onet.pl portparol lokalne policije Katažina Zih, prenijela je agencija Beta.

“Sloboda na zastavama, usta puna psovki i pesnica protiv drugog čovjeka. Tako danas izgleda antivakcioni pokret? Tu nema s kim da se diskutuje. To treba osuditi. Hvala policiji za intervenciju”, poručio je na Twitteru poljski ministar zdravlja Adam Niedzielski.

Poljska može očekivati četvrti talas

Ministar Niedzielski upozorio je krajem prošle sedmice da mutacija delta u Poljskoj polako istiskuje ostale i da Poljska može da očekuje četvrti talas pandemije COVID-a 19 već krajem ljeta, u drugoj polovini avgusta.

Najcrnji scenario govori ponovo o 10.000 do 15.000 novozraženih dnevno a poljska vlada iz dana u dan apeluje na Poljake da se što prije vakcinišu s tim da razmatraju i mogućnost da vakcinacija bude obavezna.

“Kada ljude ne mogu da ubijede racionalni argumenti a ni lutrija sa mnoštvom zanimljivih nagrada ne donosi očekivane rezultate onda država mora da posegne za drugim sredstvima. Ako Poljaci ne žele da se vakcinišu milom onda ih treba na to natjerati”, kazao je prošlog mjeseca lider poljskih vladajućih konzervativaca, vicepremijer Jaroslav Kačinjski.

Tijesna većina od 53,7 odsto Poljaka smatra, prema najnovijoj anketi za portal VirtualnaPolska, da bi oni koji odbijaju bez razloga vakcine trebalo da budu kažnjeni i nekim restrikcijama ali manje od većine, 40 posto smatra da nevakcinisanima treba zabraniti ulazak u restorane i kafiće a 58 posto smatra da takve zabrane ne bi smjele da se uvode za ulazak u tržne centre.

Dvije trećine Poljaka u toj anketi protiv toga je da vozom smiju da putuju samo vakcinisani, dok bi 30 posto Poljaka podržalo takvu zabranu.

U Poljskoj je do sada sa obje doze ili jednom prema uputstvu proizvođača protiv COVID-a 19 završena vakcinacija 44,6 posto stanovništva.

Izvor: Agencije