Iran otvorio terminal za izvoz nafte koji zaobilazi Zaljev

Danas je veliki, historijski dan za iranski narod, rekao je Hassan Rouhani i objasnio da bi, bez novog terminala, iranski izvoz nafte bio prekinut ako bi bilo problema.

Izvoz nafte je veoma važan za Iran, rekao je odlazeći predsjednik (EPA)

Iran je objavio otvaranje novog terminala za izvoz svoje nafte iz luke na Omanskom moru, tako da time ima dodatnu mogućnost pored terminala iz Zaljeva.

“Počinje eksploatacija naftovoda za prenos nafte iz Goreha (na jugozapadu) do Jaska (na jugoistoku), dužine 1.000 kilometara i eksploatacija izvoznog terminala iz oblasti Makrana, u luci Jask”, rekao je odlazeći iranski predsjednik Hassan Rouhani u govoru koji je prenosila televizija.

Naftovod će omogućiti Iranu da izvozi naftu iz Jaska, u Omanskom zaljevu, što dozvoljava brodovima da dobiju nekoliko dana u odnosu na plovidbu iz naftne luke Karg u Perzijskom zaljevu i da zaobiđu Ormuški prolaz, koji je u središtu strateških tenzija između Irana i SAD-a i gdje je raspoređen veliki broj ratnih brodova, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Ormuški prolaz, koji vezuje Perzijski zajev s Omanskim morem, plovni je put kojim prolazi veliki dio svjetske nafte.

Taj prolaz ostaje gotovo ekskluzivan plovni put koji povezuje proizvođače nafte na Bliskom istoku s tržištima u Aziji, Evropi i Sjevernoj Americi.

‘Važan i za neprijatelja Irana’

“Danas je veliki, historijski dan za iranski narod”, rekao je Rouhani i objasnio da bi iranski izvoz nafte bio prekinut ako bi bilo problema da nema tog novog terminala.

Kazao je da je izvoz nafte vrlo važan za Iran, a da je jednako važan i za “neprijatelja Irana, koji uvodi sankcije na naftu”, u aluziji na sankcije SAD-a protiv Teherana.

Iran i SAD su bili na ivici rata dva puta od juna 2019. godine, uz tenzije u Zaljevu i oko iranskog nuklearnog sporazuma, postignutog sa svjetskim silama 2015. godine.

SAD se jednostrano povukao iz tog sporazuma u maju 2018. godine, a tadašnji predsjednik Donald Trump ponovo je uveo američke sankcije koje su prema sporazumu bile ukinute, što je dovelo do velike recesije u Iranu.

Novoizabrani predsednik Irana je Ebrahim Raisi, koji će preuzeti dužnost od Rouhanija 3. augusta.

Izvor: Agencije