Prototip novog ruskog lovca pete generacije ‘Šah-mat’

Riječ je o prvom ruskom savremenom jednomotornom višenamjenskom borbenom avionu – Suhojev projekat LTS.

U pitanju je laki višenamjenski borbeni avion pete generacije koji razvija kompanija Suhoj (AP)
U pitanju je laki višenamjenski borbeni avion pete generacije koji razvija kompanija Suhoj (AP)

Prototip najnovijeg ruskog aviona, lovca pete generacije “Šah-mat”, premijerno je predstavljen u Žukovskom, na Međunarodnom avio-kosmičkom salonu MAKS-2021.

Riječ je o prvom ruskom savremenom jednomotornom višenamjenskom borbenom avionu – Suhojev projekat LTS, prenosi Tanjug, pozivajući se na specijalizirani portal Tango Six.

Prvog dana 15. međunarodnog avio-kosmičkog salona MAKS-2021, koji se od 20. do 25. jula održava na aerodromu Ramenskoje kod Žukovskog u Podmoskovlju, javnosti je zvanično predstavljen projekat sasvim novog ruskog višenamenskog borbenog aviona.

Cijena lovca 25 do 30 miliona dolara

Najnoviji ruski laki lovac pete generacije “Šah-mat” kompanije Suhoj bit će gotov u roku od četiri godine, izjavio je ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov i dodao kako će se cijena lovca kretati od 25 do 30 miliona dolara.

Ruska korporacija OAK (Ujedinjena zrakoplovna korporacija), koja se nalazi u sastavu državne korporacije Rostech, najavila je ranije kako će na salonu MAKS-2021 prvi put biti prikazan “suštinski novi vojni avion“.

U pitanju je, navodi Tango Six, laki višenamjenski borbeni avion pete generacije, koji je promoviran kao “Šah-mat“, koji razvija kompanija Suhoj.

Kako je zvanično saopćeno, na promociji je prikazan neleteći opitno-eksperimentalni obrazac (planirano je da postane leteći prototip) čije su fotografije, ali i snimci, već “iscurili“ u medijima i prije zvaničnog prikazivanja, kako pokrivenog modela na pistama aerodroma Ramenskoje, tako i otkrivenog modela snimljenog u posebno za prezentaciju spremljenom hangaru.

LTS je jednomotorni avion, srednjekrilac, s podtrupnim usisnikom za zrak, koji podsjeća na rješenje sa prototipa Boeingovog projekta X-32, koji je u takmičenju za program JSF (Joint Strike Fighter) izgubio od Lockheed Martinovog X-35 (sada F-35 Lightning II).

Maksimalna brzina je 1,8 maha, vrhunac leta 16.500 metara, dolet s unutrašnjim gorivom 2.800 kilometara, maksimalna nosivost 7.400 kilograma, maksimalno dozvoljeno opetreećenje +8G, a primjenjen je automatizirani sistem logističke podrške “Matrjoška”, motor s vektorisanim potiskom.

Trenutna potražnja za 300 letjelica

Od ubojnih sredstava može ponijeti spektar savremenog ruskog naoružanja zrak-zrak (rakete RVV-SD, RVV-MD) i zrak-zemlja (rakete H-31PD, H-58UŠKE, H-38, H-59MK, Grom-E1 i E2, bombe KAB-250LG, K08BE, K029BE), zrak-more (H-31AD, H-35UE).

Avion nema integrirani top, već bi ga mogao nositi samo u podvesnom kontejneru.

Prema riječima potpredsjednika Vlade Rusije Jurija Borisova, potražnja za najnovijim ruskim lovcima “Šah-mat” procjenjuje se već sada na oko 300 letjelica, a potencijalni kupci su Indija, Vijetnam, afričke zemlje, prenosi Tanjug, pozivajući se na ruske medije.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO