Nastavak pregovora o iranskom programu iduće sedmice

U Beču se od aprila vode pregovori o koracima koje bi trebali poduzeti Iran i SAD kako bi se postigla puna saglasnost o nuklearnom sporazumu.

Nekim učesnicima treba više vremena, kaže ruski posrednik u pregovorima Mihail Uljanov (EPA)
Nekim učesnicima treba više vremena, kaže ruski posrednik u pregovorima Mihail Uljanov (EPA)

Neke strane u iranskim nuklearnim pregovorima trebaju vremena prije nastavka razgovora u Beču, pa je novi krug razgovora malo vjerovatan prije iduće sedmice, izjavio je u četvrtak ruski posrednik u pregovorima Mihail Uljanov.

“Razgovori u Beču o JCPOA bit će nastavljeni čim države učesnice budu spremne za ono što je predloženo kao završna faza pregovora”, napisao je Uljanov na Twitteru, pominjući iranski nuklearni sporazum po zvaničnom akronimu.

Traju višemjesečni pregovori

“To sada nije slučaj. Nekim učesnicima treba više vremena. Izgleda da ćemo se sastati u Beču ne prije iduće sedmice”, smatra Uljanov, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

U Beču se od aprila vode pregovori o koracima koje bi trebao poduzeti Iran u vezi s nuklearnim aktivnostima i SAD u vezi sa sankcijama kako bi se postigla puna saglasnost o nuklearnom sporazumu iz kojeg se administracija Donalda Trumpa povukla 2018. godine i nametnula sankcije Teheranu.

Izvor: Agencije

Povezane

Prošlo je pet godina od potpisivanja iranskog nuklearnog sporazuma u Beču. Njegova budućnost je neizvjesna nakon što se američki predsjednik Trump 2018. odlučio povući. Od tog razdoblja između Washingtona, Teherana i ostalih zemalja potpisnica napetosti je sve više.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO