Umro Danac koji je crtao uvredljive karikature poslanika Muhammeda

Krrt Westergaard je autor najpoznatije od 12 karikatura objavljenih 2005. godine u danskom konzervativnom dnevnom listu ‘Jyllands-Posten’.

Kurt Westergaard je umro nakon duge bolesti (EPA)
Kurt Westergaard je umro nakon duge bolesti (EPA)

Danski karikaturista Kurt Westergaard, poznat po karikaturi poslanika Muhammeda koja je izazvala nerede u nekim muslimanskim zemljama, umro je u dobi od 86 godina, objavila je njegova porodica.

Westergaard je umro nakon duge bolesti, objavio je list Berlingske saopćenje porodice, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Ilustrator je autor najpoznatije do 12 karikatura objavljenih 30. septembra 2005. godine u danskom konzervativnom dnevnom listu Jyllands-Posten pod naslovom “Lice Muhammeda“, na kojoj je poslanik prikazan s turbanom u obliku bombe.

Napad na ‘Charlie Hebdo’

Karikature su najprije prošle neprimjećeno, ali nakon 15 dana održan je protest u Kopenhagenu, a zatim su demonstrirali ambasadori većinski muslimanskih država u Danskoj.

Tada je eskalirao bijes, koji je rezultirao antidanskim stavovima u muslimanskom svijetu u februaru 2006. godine.

Nasilje povezano s karikaturama je kulminiralo 2015. godine, prilikom napada na redakciju francuskog satiričnog sedmičnika Charlie Hebdo u Parizu, kada je ubijeno 12 osoba.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO