Assad počeo četvrti predsjednički mandat u Siriji

Bashar al-Assad, koji Sirijom vlada od 2000. godine, u maju je osvojio četvrti predsjednički mandat sa 95,1 posto glasova.

Bashar al-Assad je u maju pobijedio na izborima koje su opozicija i Zapad ocijenili nelegitimnim (AP)

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad u subotu je položio zakletvu za svoj četvrti sedmogodišnji mandat, uslijed jačanja ekonomske krize u ratom razorenoj zemlji.

Assad, koji Sirijom vlada od 2000. godine, u maju je osvojio četvrti predsjednički mandat sa 95,1 posto glasova na izborima koje su sirijska opozicija i Zapad ocijenili nelegitimnim.

U subotu je pozvao svoje protivnike koji su emigrirali da se vrate u zemlju.

”Pozivam sve koji su izmanipulirani i koji su se kladili u raspad naroda i kolaps države da se vrate u domovinu”, kazao je Assad nakon polaganja zakletve, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Pohvalio je glasače koji su ga podržali.

Sankcije Zapada i globalna pandemija

“Svojom savješću i nacionalnom povezanošću dokazali ste da ljudi ne čine kompromise kada je u pitanju obrana prava bez obzira na podvale kolonijalista“, prenijela je sirijska državna novinska agencija SANA.

Tri su se kandidata, među kojima je i Assad, natjecala na biralištima 26. maja, na drugim predsjedničkim izborima u Siriji od početka rata 2011. godine.

Uz pomoć Irana i Rusije, Assad je preuzeo kontrolu nad više od 60 posto zemlje.

Pobunjenici još uvijek kontroliraju neka područja na sjeveru i sjeverozapadu Sirije, a Kurdi vladaju prostorima na sjeveroistoku.

Na duboku ekonomsku krizu u Siriji utjecale su sankcije Zapada i globalna pandemija.

Izvor: Agencije