Rusija treći dan bilježi veliki broj preminulih od COVID-a 19

U protekla 24 sata preminula je 791 osoba, ukupno od početka pandemije 146.069.

Do sada je na korona virus pozitivno bilo 5,88 miliona ljudi, a još uvijek je aktivno 457.250 slučajeva (EPA)

Rusija je u četvrtak treći dan zaredom zabilježila rekordan broj smrtnih slučajeva od posljedica zaraze korona virusom, prenosi Anadolija.

U protekla 24 sata preminula je 791 osoba, ukupno od početka pandemije 146.069.

Porast slučajeva i dalje je visok, s 25.293 osobe zaražene od srijede.

Do sada je na korona virus pozitivno bilo 5,88 miliona ljudi, a još uvijek je aktivno 457.250 slučajeva, navodi se u dnevnom izvještaju ruske hitne radne grupe za borbu protiv korona virusa.

Situacija u Moskvi se postepeno popravlja. Njegov udio u aktivnim slučajevima smanjio se s otprilike polovine na oko trećinu, sa 166.406 pacijenata koji se trenutno liječe od COVID-19 u glavnom gradu.

Tokom posljednja 24 sata u Moskvi je zabilježeno 5.237 novih infekcija, 101 smrtni slučaj i 7.855 oporavaka.

U Moskvi uvedeno više mjera

Vlasti objašnjavaju nedavni porast zaraženih i smrtnih slučajeva širenjem delta varijante korona virusa, koja se smatra zaraznijom i težom za izlječenje.

U junu su zvaničnici nekoliko ruskih regija, uključujući Moskvu i Moskovsku oblast, naredili obaveznu vakcinaciju za zaposlene u različitim sektorima, te uveli kazne za nepoštivanje mjera.

U Moskvi su najavljene dodatne mjere, uključujući ograničenja za posjete restoranima, zabavnim i sportskim objektima.

U julu je u glavnom gradu Rusije uvedeno više mjera kako bi se zaustavio porast, uključujući obaveznu izolaciju i PCR testove za osobe koji pate od respiratornih infekcija.

Zvaničnici pripremaju rezervne opcije za pacijente s COVID-19 kako bi spriječili krizu u zdravstvenom sistemu, a zaključavanje se smatra krajnjom opcijom i bit će uvedeno samo ako druge mjere ne budu uspješne.

Izvor: Agencije