Kad Engleska izgubi, raste nasilje u kući

Studija je otkrila da je porodično nasilje poraslo za 26 posto kad je Engleska pobijedila ili izjednačila, a za 38 posto kad su izgubili.

Nogomet ne uzrokuje nasilje u porodici - uzrokuju ga nasilnici, rekli su aktivisti

Žrtve porodičnog nasilja pozvane su da pozovu humanitarne organizacije za podršku nakon gubitka Engleske od Italije u finalu Eura 2020 u nedjelju navečer.

Humanitarne organizacije za porodično nasilje Ženska pomoć i Utočište obratile su se svima koji su pretrpjeli eskalirano nasilje u svojim domovima nakon što su milioni ljudi u Velikoj Britaniji gledali poraz svoje nogometne reprezentacije.

Obje organizacije rekle su da broj prijavljenih slučajeva zlostavljanja u porodici raste nakon nogometnih utakmica, a mala studija sa Univerziteta Lancaster sugerira da nasilje najviše naraste kad Engleska izgubi, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

‘Nasilnici, a ne nogomet, uzrokuju nasilje’

“Nogomet ne uzrokuje nasilje u porodici – uzrokuju ga nasilnici koji odluče primijeniti silu i kontrolu nad svojim žrtvama”, rekla je izvršna direktorica Ženske pomoći Farah Nazeer.

“Znamo da se broj prijavljenih slučajeva porodičnog nasilja povećava u danima nogometnih utakmica”, dodala je.

“Povećana konzumacija alkohola i snažne emocije povezane s igrom mogu uzrokovati povećanje postojećeg nasilja, težine i učestalosti”, kazala je Farah Nazeer.

Izvršna direktorica Utočišta Ruth Davison složila se da nogometni turniri “pogoršavaju već postojeće nasilno ponašanje” i poručila žrtvama da “nisu same”.

“Tokom cijelog Eura naša poruka ženama i djevojkama koje su izložene nasilju u porodici bila je jasna: ‘Niste sami, Utočište je tu za vas.'”

‘Porodično zlostavljanje je sistemsko’

“Bez obzira na to ko pobjeđuje, a ko gubi u nogometu, porodično zlostavljanje je sistemsko, namjerno ponašanje i događa se tokom cijele godine”, naglasila je.

Do toga dolazi nakon što je istraživanje Centra za ekonomske izvedbe pri Londonskoj školi ekonomije sugeriralo da nogometne utakmice povećavaju rizik od viktimizacije zbog nasilja u porodici.

Otkrilo je da iako se nasilje u porodici smanjuje tokom dvosatnog razdoblja igranja igre, zlostavljanje počinje rasti nakon toga i taj učinak doseže vrhunac između 10 i 12 sati kasnije.

Studija istraživača Univerziteta Lancaster iz 2013. godine također je otkrila da je porodično nasilje poraslo za 26 posto kad je Engleska pobijedila ili izjednačila, a za 38 posto kad su izgubili.

Izvor: Agencije