Iran odbacio optužbe SAD-a o planiranju otmica

Teheran je kao ‘smiješne i neosnovane’ opisao tvrdnje Washingtona o umiješanosti Islamske Republike u planiranje otmice Iranaca koji žive u inostranstvu.

Nova tvrdnja američke vlade nije ni vrijedna odgovora, poruka je iz Teherana (EPA - Ilustracija)

Iran je u srijedu odbacio kao “smiješne i neosnovane” tvrdnje Washingtona o umiješanosti Teherana u planiranje otmice Iranaca koji žive u inostranstvu, a koji su kritizirali iransku vladu.

“Nova tvrdnja američke vlade toliko je neosnovana i smiješna da nije ni vrijedna odgovora”, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana Saeed Khatibzadeh, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Zbog osnovane sumnje da su planirali otmicu njujorške novinarke i aktivistkinje za ljudska prava koja je kritizirala Iran, američko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv četverice Iranaca, za koje se smatra da su iranski obavještajci.

‘Oteti i poslati u Iran’

Američke vlasti tvrde da su tokom posljednjih nekoliko godina iranski obavještajci doveli u zabludu veliki broj inostranih aktivista i naveli ih da otputuju na odredišta na kojima su bili oteti i poslati u Iran, prenosi Reuters.

“Takva izmišljena priča nije netipična za Sjedinjene Američke Države. Čitava njihova kratka historija je puna ubistava, otmica i sabotaža u drugim zemljama”, dodao je Khatibzadeh.

Izvor: Agencije