Talibani preuzimaju kontrolu nad sve većom teritorijom u Afganistanu

Skoro dvije decenije SAD su snabdijevale Afganistan oružjem i opremom vrijednom više milijardi dolara kako bi se ta zemlja samostalno branila.

Talibani tvrde da već kontrolišu 85 posto teritorije, ali vlada u Kabulu osporava ove tvrdnje (Reuters)

SAD s velikom zabrinutošću posmatraju kako pobunjeni talibani preuzimaju kontrolu nad sve većom teritorijom u Afganistanu, dok se američke snage povlače i vraćaju kući po naređenju koje je izdao predsjednik Joe Biden, izjavio je predstavnik Pentagona John Kirby, prenosi Tanjug.

“Vrijeme je da snage afganistanske vlade ulože dodatni napor i odbrane svoju zemlju. Ovo je trenutak za odgovornost”, poručio je Kirby u programu Fox News Sunday.

Skoro dvije decenije SAD su snabdijevale Afganistan oružjem i opremom vrijednom više milijardi dolara kako bi se ta zemlja samostalno branila, ali je sada sve neizvesnije ko će preuzeti kontrolu poslije američkog povlačenja, navodi se u izvještaju Glasa Amerike (VOA).

Biden brani odluku o poblačenju

Talibani tvrde da već kontrolišu 85 posto teritorije, ali vlada u Kabulu osporava ove tvrdnje.

Kirby, međutim, nije osporio ocjenu Fox Newsa da 13 miliona Afganistanaca živi pod kontrolom talibana, 10 miliona pod upravom afganistanske vlade, a čak devet miliona u regionima gdje se vode sukobi.

Predsjednik Biden je prošle nedjelje odlučno branio odluku o povlačenju, uprkos napredovanju Talibana.

“Nismo otišli u Afganistan da gradimo naciju. Pravo i obaveza afganistanskog naroda je da sam odlučuje kakvu budućnost želi”, poručio je Biden iz Bijele kuće.

Izvor: Agencije