Senat Kongresa SAD-a odobrio ‘historijsku odluku’ o suprotstavljanju Kini

Senat Kongresa SAD-a je prihvatio zakon kojim se predviđaju ambiciozna ulaganja u nauku i tehnologiju, predstavljen kao ‘historijska odluka’ za suprotstavljanje ekonomskoj prijetnji Kine.

'Ako ne učinimo ništa, odbrojani su nam dani kao dominantne super-sile', upozorio je lider većine Demokrata u Senatu, Chuck Schumer (EPA)

U rijetkom slučaju saglasnosti demokrata i republikanaca, Senat Kongresa Sjedinjenih Američkih Država je prihvatio zakon kojim se predviđaju ambiciozna ulaganja u nauku i tehnologiju, predstavljen kao “historijska odluka” za suprotstavljanje ekonomskoj prijetnji Kine i njenog “autoritarnog” modela.

Tim propisom je namijenjeno više od 170 milijardi dolara za istraživanje i razvoj, posebno s ciljem da podstakne kompanije da u Sjedinjenim Američkim Državama proizvode poluprovodnike koji se danas uglavnom proizvode u Aziji, prenosi Beta.

Globalna nestašica tih proizvoda pogađa mnoge ključne sektore – od proizvodnje automobila do telekomunikacija, što ilustrira strateški značaj te proizvodnje.

Zakon je odobren sa 68 glasova i 32 protiv, a sada ga mora definitivno usvojiti Predstavnički dom Kongresa, poslije čega će ga proglasiti predsjednik SAD-a, Joe Biden.

Kina koja je u ekonomskom ratu sa Sjedinjenim Američkim Državama od ere bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, jedna je od rijetkih tema na kojima sadašnji demokratski predsjednik u kontinuitetu sa svojim republikanskim prethodnikom, a uživa i širok konsenzus u Kongresu.

“Ako ne učinimo ništa, odbrojani su nam dani kao dominantne super-sile”, upozorio je lider većine demokrata u Senatu, Chuck Schumer neposredno prije glasanja.

“I zato će ovaj propis ostati upamćen kao jedan od najvećih uspjeha i demokrata i republikanaca u Senatu u novijoj historiji”, rekao je on i objasnio da novi propis “utire put za najveće ulaganje u nauku i tehnologiju za više generacija”.

Trka za tehnologije budućnosti

“Ko god pobijedi u trci za tehnologije budućnosti”, kao što su vještačka inteligencija, kvantni računari, “biće svjetski ekonomski lider”, rekao je on i ocijenio da će ta zemlja, kao tehnološki pobjednik, “oblikovati svijet po svojoj slici”.

“Da li želimo da ta slika bude demokratska? Ili želimo autoritarnu sliku, kakvu bi predsjednik (Kine) Xi (Jinping) želio da nametne svijetu?” – pitao je Schumer.

Vođa republikanske manjine u Senatu, Mitch McConnel, iako je imao primjedbi na zakon, na kraju je glasao za.

Taj investicioni plan “nudi Sjedinjenim Američkim Državama priliku da zadaju udarac, da odgovore na nelojalnu konkurenciju koja potiče od Kineske komunističke partije”, rekao je republikanac Roger Wicker, iz Odbora Senata za trgovinu gdje se pregovaralo o tom tekstu.

Washington redovno optužuje Peking za industrijsku špijunažu i ugrožavanje državne sigurnosti SAD-a.

Novi zakon predviđa 52 milijarde dolara tokom pet godina za podsticanje proizvodnje čipova i poluprovodnika u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ulaganja u istraživanje

U debati senatori su naglasili da Kineska komunistička partija ulaže “znatno više od 150 milijardi” u te tehnologije.

Američki plan dodjeljuje 120 milijardi dolara Nacionalnoj naučnoj fondaciji da podstakne istraživanje u raznim oblastima koje se smatraju ključnim, poput vještačke inteligencije.

Također uključuje 1,5 milijardi dolara za razvoj tehnologije telekomunikacione mreže 5G , jednog od glavnih područja napetosti između Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

Administracija Bidena već nekoliko mjeseci traži načine da pojača domaću proizvodnju niza industrijskih komponenti, poput čipova, kako bi smanjila svoju zavisnost od stranih dobavljača.

Američki predsjednik je u februaru izdao izvršnu naredbu kojom je pozvao savezne službe da to razmotre u roku od 100 dana.

Državni sekretar SAD-a, Anthony Blinken, pohvalio je u utorak rad Kongresa u odnosu na Peking, i odobreni novi zakon kao akcioni plan industrije, usmjeren na “jačanje Sjedinjenih Američkih Država”.

“Ulaganja u našu tehnologiju, ulaganje u naše radnike, ulaganje u inovacije i istraživanje i razvoj, sve to zajedno predstavlja put ka suočavanju sa Kinom sa pozicije snage”, ukazao je Blinken.

Izvor: Agencije