Novinari i zvaničnik poginuli od mine u Azerbejdžanu

Kamion u kojem su se nalazili je naišao na protivtenkovsku minu u 11:00 sati po lokalnom vremenu.

Armenian soldiers man a checkpoint on the road leading to Kalbajar, near the village of Charektar on November 25, 2020, as Azerbaijan said its forces had entered the Kalbajar district, the second of three to be handed back by Armenia as part of a deal that ended weeks of fighting over Nagorno-Karabakh. (Photo by Karen MINASYAN / AFP) (AFP)

Dvoje azerbejdžanskih novinara i jedan zvaničnik poginuli su u petak u eksploziji mine koja se desila zapadno od Nagorno Karabaha, u regiji Kalbajar, navode zvaničnici, prenosi Al Jazeera i dodaje kako su četiri osobe ranjene.

Kamion u kojem su se nalazili je naišao na protivtenkovsku minu u 11:00 sati po lokalnom vremenu, objavilo je azerbejdžansko Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i ured državnog tužitelja.

Mape sa minama

Žrtve su identificirane kao lokalni zvaničnik Arif Alijev, te novinari Maharam Ibrahimov sa državne agencije AzerTag i Siraj Abišov sa državne TV stanice AzTV.

Eksplozija se desila u vrijeme pograničnog spora Armenije i Azerbejdžana koji su vodili šestosedmični rat oko regije Nagorno Karaban prošle godine.

Azerbejdžanski ministar vanjskih poslova Jejhun Bajramov je izjavio kako je „duboko tužan“ zbog incidenta i pozvao je Armeniju da preda mape sa minskim poljima u području. Azerbejdžan često optužuje Armeniju da odbija predati takve mape.

„Svaki dan u kojem odbiju ovaj zahtjev, ugrožavaju više života“, objavio je Bajramov na Twitteru.

Nedavno minirano

Kalbajar je jedna od regija koja je vraćena Azerbejdžanu nakon prošlogodišnjeg sukoba.

Elčin Šikli, čelnik Sindikata novinara Azerbejdžana, optužuje armensku državu da krši „međunarodno pravo“.

„Mine su nedavno postavljene u području Kalbajar. To znači da je Armenija suučesnik u terorizmu i sabotaži na državnom nivou. Međunarodna zajednica hitno mora reagirati zbog ovog problerma“, navodi on za Al Jazeeru.

Do objave članka nije bilo reakcije armenskih zvaničnika povodom eksplozije.

Izvor: Agencije