Švedska: Vlada nije uspjela u postupanju s pandemijom

Švedska je bila izdvojena u svojoj borbi protiv pandemije i odlučila se protiv zatvaranja.

U Švedskoj je broj umrlih zbog posljedica COVID-a 19 bio veći od onog kod nordijskih susjeda, ali niži nego u većini evropskih zemalja (EPA)

Švedska manjinska vlada lijevog centra nije uspjela u nekoliko aspekata svog postupanja s pandemijom COVID-a 19, ustvrdio je u četvrtak parlamentarni odbor za ustav.

Vlada je sporo uspostavila sistem testiranja i praćenja kontakata, nije uspjela zaštititi starije osobe, a nedostajalo je jasnih linija odgovornosti između državnih i lokalnih vlasti, ustvrdio je odbor, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Odbor nije komentarisao kontroverznu švedsku strategiju zabrane zatvaranja.

“Jasno je … Švedska prije [pandemije] nije bila dovoljno pripremljena i možemo učiti iz mnogih utvrđenih neuspjeha”, rekao je Hans Ekstrom, zamjenik predsjednika odbora i socijaldemokratski zastupnik.

Izdvojena strategija

Švedska je bila izdvojena u svojoj borbi protiv pandemije i odlučila se protiv zatvaranja. U toj je zemlji broj umrlih bio je veći od onog kod nordijskih susjeda, ali niži nego u većini evropskih zemalja koje su se odlučile za zatvaranje.

Odbor je rekao da je vlada trebala brže uspostaviti okvir za testiranje i praćenje kontakata, brže izraditi zakon koji joj daje šire ovlasti za suočavanje s krizom i brže izolirati domove za starije osobe.

“Vladin odgovor nije bio dovoljan”, rekla je predsjednica odbora Karin Enstrom, iz opozicione Umjerene stranke. “Starije osobe bile su posebno ranjive … i … vlada je trebala djelovati snažnije”.

Vlada koju su vodili socijaldemokrati već je prihvatila zaključke da nije učinila dovoljno da zaštiti starije stanovnike u domovima za njegu.

Potvrđeno je da je do 26. maja nešto više od milion Šveđana preboljelo COVID-19, a oko 14.500 ih je umrlo.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO