Stručnjak WHO-a isključio vještačko porijeklo korona virusa

Stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije, ruski virusolog Dmitrij Lvov isključio je mogućnost vještačkog porijekla korona virusa.

Jedna od teorija američke obavještajne zajednice jeste da je korona virus potekao prilikom nesreće u laboratoriji u Kini (EPA - Ilustracija)

Stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije, ruski virusolog Dmitrij Lvov isključio je mogućnost vještačkog porijekla korona virusa, objavila je Kineska medijska grupa (CMG), a prenosi Beta.

“Sumnje u vještačko porijeklo korona virusa nemaju nikakve vrijednosti…Korona virusi su uglavnom virusi povezani sa šišmišima”, rekao je Lvov u prošlosedmičnoj emisiji jedne ruske televizije.

Prema njegovim riječima, “osoba, koja je bila prvi izvor infekcije, vjerovatno je jela meso životinje koja je imala ekološke veze sa šišmišima”.

Prenos virusa

Gotovo 150 virusa je prenijeto na ljude sa divljih životinja tokom pripitomljavanja, rekao je Lvov.

Obavještajna zajednica SAD-a je krajem maja priznala da su njene agencije imale dvije teorije od kuda je potekao COVID-19, jednu po kojoj je potekao od kontakta ljudi sa zaraženim životinjama i drugu o mogućoj nesreći laboratoriju kao izvoru globalne pandemije.

“Obavještajna zajednica ne zna tačno gdje, kada i kako je prvobitno prenesen virus COVID-a 19 ali se usredotočila u vezi dva vjerovatna scenarija”, saopćio je ured direktorice za nacionalne obavještajne službe SAD-a, dodavši da veći dio obavještajne zajednice vjeruje da “nema dovoljno informacija za procjenu koji je scenarij vjerojatniji”, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije