Presuda protiv Njemačke zbog zagađenja zraka u gradovima

Evropska komisija tužila je Njemačku zbog dugotrajnog prekoračenja godišnjih vrijednosti dušikovog oksida.

Njemačke vlasti su u mnogim mjestima zabranile vožnju dizelskih vozila u pojedinim dijelovima gradova (EPA)

Evropski sud u Luksemburgu osudio je Njemačku u četvrtak zbog dugogodišnjeg značajnog prekoračenja vrijednost dušikovog oksida u gradovima.

Sud je time udovoljio tužbi Evropske komisije koja je Njemačku 2018. tužila zbog dugotrajnog i značajnog prekoračenja godišnjih vrijednosti dozvoljenih od strane EU-a.

Evropska komisija je tada utvrdila da Njemačka od 2010. “sistemski i neprekidno” krši ove zadane vrijednosti i to u 26 gradova među koje spadaju i Berlin, Hamburg, Minhen i Stuttgart.

„Njemačka nije ispunila svoje obveze iz EU smjernica”, stoji u obrazloženju Evropskog suda.

To se, kako je nadalje priopćeno, dogodilo između ostalog i zato što “Njemačka nije poduzela prikladne mjere za ograničenje dušikovog oksida”.

Njemačka je Evropskoj komisiji predbacivala da je i sama uvođenjem grupe “Euro 5” za automobile s dizelskim motorima, koji su se pokazali kao zagađivači, pridonijela pogoršanju situacije.

Industrija i upotreba uglja

Evropski sud je odbacio primjedbe Njemačke zaključivši između ostalog kako se porast vrijednosti dušikovog oksida ne može povezivati isključivo s automobilskim saobraćajem nego s industrijom, te upotrebom ugljena.

Savez Njemačka pomoć za zaštitu okoline pozdravio je presudu iz Luksemburga koja, kako je priopćeno, ima “dugotrajni značaj u borbi za čišći zrak”.

Ovaj savez je od 2011. podnio niz tužbi protiv njemačkih gradova u kojima su prekoračene vrijednosti dušikovog oksida te se u mnogim mjestima izborio za mjere poput zabrane vožnje dizelskih vozila u pojedinim dijelovima gradova.

Prema informacijama saveznog ministarstva za zaštitu okoliša, kvaliteta zraka u gradovima se od 2016. osjetno poboljšala. Dok su 2016. vrijednosti dušikovog oksida bile prekoračena u 90 gradova, prošle godine je to bio slučaj samo sa šest.

To se povezuje s mjerama vlade koja je poticala modernizaciju gradskog saobraćaja, ali i zbog znatno smanjenog obima saobraćaja u prošloj godini zbog pandemije.

Izvor: Agencije