Biden će s Putinom razgovarati i o cyber napadima

Čelnik SAD-a planira da s predsjednikom Rusije razgovara i o prijetnji koju predstavljaju pokušaji cyber iznuda i prikrivanju hakera koji ih izvode.

Prvi sastanak Joea Bidena i Vladimira Putina trebao bi da se održi na zapadnoj obali Ženevskog jezera 16. juna (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden planira da tokom razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovara i o prijetnji koju predstavljaju pokušaji cyber iznuda i prikrivanju hakera koji ih izvode, potvrdila je u srijedu Bijela kuća.

“Očekujemo da će ovo biti jedno od pitanja o kojima će Biden razgovarati sa predsjednikom Putinom na Samitu”, saopštila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki, a prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Ona je naglasila da američki predsjednik smatra da Putin i ruska vlada moraju da preuzmu značajniju ulogu u zaustavljanju i sprečavanju cyber napada.

Meta hakera

Najveća svjetska kompanija za preradu mesa JBS SA našla se ove sedmice na meti hakera što je dovelo do zastoja u proizvodnji u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Australiji, a mnogi radnici su bili prinuđeni da ostanu kod kuće.

Brazilska kompanija JBS SA je obavijestila američku vladu da je hakerski zahtjev za plaćanje otkupa kako bi ponovo imali kontrolu nad svojim blokiranim elektronskim sistemom došao od kriminalne organizacije, najvjerovatnije iz Rusije, saopštila je Bijela kuća.

Prvi sastanak Joea Bidena i Vladimira Putina trebao bi da se održi na zapadnoj obali Ženevskog jezera u srijedu 16. juna i trebalo bi da doprinese obnovi i stabilizaciji međusobnih odnosa dvije države koji su na najnižem nivou još od Hladnog rata.

Izvor: Agencije