Intenzivni val vrućine s rekordnim temperaturama u Kanadi i u SAD-u

“Produženi, opasan i historijski val vrućine nastavit će se čitavu sedmicu”, upozorila je agencija Environnement Canada.

Mnogi su spas od vrućina potražili i u javnim fontanama (Reuters)

Temperaturni rekordi pali su u nedjelju na zapadu Kanade koju je pogodio val vrućine, kao i na pacifičkoj sjeverozapadnoj obali SAD-a, javljaju novinske agencije.

Više od 40 novih temperaturnih rekorda zabilježeno je u Britanskoj Kolumbiji tokom vikenda, posebno u skijaškom mjestu Whistler.

Lytton, također u Britanskoj Kolumbiji, sada drži apsolutni rekord u Kanadi s 46,6 stepeni Celzijusa, objavila je agencija Environnement Canada.

Ranije zabilježena najviša temperatura u Kanadi bila je 45 stepeni u dva grada u Saskatchewanu 5. jula 1937.

Tokom ove sedmica očekuje se nastavak visokih temperatura.

Environnement Canada objavila je upozorenje za Britansku Kolumbiju, Albertu i nekoliko dijelova Saskatchewana, Yukona i Sjeverozapadnih teritorija.

“Produženi, opasan i historijski val vrućine nastavit će se čitavu sedmicu”, upozorila je agencija.

“Toplije je u dijelovima na zapadu Kanade nego u Dubaiju”, rekao je David Phillips, njezin glavni klimatolog.

“Vrućina opasna po život”

S druge strane granice, američke meteorološke službe također su objavile upozorenja zbog “opasnog vala vrućine”, koji je najjače pogodio države na sjeverozapadu, Washington i Oregon.

Temperature su se u nedjelju popele na svoje najviše razine od 44 stepena Celzijusa (112 Fahrenheita) u najvećem gradu u Oregonu, Portlandu,  potaknuvši potražnju za ledom i klima uređajima, dok su mnogi restorani i barovi bili prisiljeni zatvoriti svoja vrata.

Okrug Multnomah, u koji spada i Portland, otvorio je 11 hitnih “skloništa za hlađenje”, većinu u javnim bibliotekama, gdje su stanovnici bez klima uređaja mogli pobjeći od nesnosne vrućine.

“Ovo je vrućina opasna po život”, istaknula je u priopćenju zdravstvena dužnosnica okruga, Jennifer Vines.

Guvernerka Kate Brown olakšala je covid mjere pozorištima, bazenima i trgovačkim centrima uoči vala vrućine. Bazeni su se pokazali kao popularan izbor za mnoge koji su u nedjelju tražili rashlađivanje, kao i javne fontane.

Savezne države Oregon i Washington inače su tipično umjerene regije gdje su mnogi domovi i prodavaonice dugo mogli biti bez rashladnih uređaja.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO