Zapaljene još dvije katoličke crkve u Kanadi

Požari su se dogodili dva dana nakon što je objavljeno da je pronađeno više od 750 anonimnih grobova na lokaciji bivšeg internata u Marievalu kojim je upravljala Katolička Crkva.

Crkva sv. Ane i crkva Chopaka planule su u subotu ujutro s manje od sat vremena razmaka, objavila je kanadska policija (EPA)

Još dvije katoličke crkve zapaljene su na zapadu Kanade, na područjima na kojima živi autohtono stanovništvo, čime je broj spaljenih crkava porastao na četiri od otkrića hiljada anonimnih grobova u blizini bivših internata u Britanskoj Kolumbiji kojima je upravljala Crkva.

Crkva sv. Ane i crkva Chopaka planule su u subotu ujutro s manje od sat vremena razmaka, objavila je kanadska policija.

Dužnosnici su rekli da su obje crkve u potpunosti uništene i da požare smatraju “sumnjivima”.

“Obje crkve su uništene”, objavila je policija.

Požari su se dogodili dva dana nakon što je objavljeno da je pronađeno više od 750 anonimnih grobova na lokaciji bivšeg internata u Marievalu kojim je upravljala Katolička Crkva.

Zločini nad djecom

Prošli mjesec, identifikacija posmrtnih ostataka više od 215 djece u blizini drugog internata istog tipa šokirala je zemlju, ilustrirajući užase koje su desetljećima prolazila djeca autohtonih naroda u školama kojima je upravljala Crkva, piše agencija France presse, a prenosi Hina.

Riječ je o 150.000 djece koju se silom odvajalo od njihovih obitelji i smještalo u internate širom zemlje, njih 139, sve do 1990-ih godina.

Mnoga su bila maltretirana i spolno zlostavljana, a više od 4.000 ih je u tim institucijama umrlo, utvrdilo je istražno povjerenstvo koje je zaključilo da je to bio “kulturni genocid”.

Vlasti provjeravaju postoji li veza subotnjih požara s onima koji su se dogodili 21. juna u crkvama u Pentictonu i Oliveru, objavila je policija.

Istrage o tim ranijim požarima još traju.

Kanadski premijer Justin Trudeau u petak se ispričao zbog takvog postupanja prema autohtonim narodima, pozvao Papu da učini isto i nije isključio mogućnost kaznene istrage.

Izvor: Agencije