Kina odgovara na optužbe da isporuke vakcina politički uslovljava

Peking je reagovao na navode da je vršio pritisak na Ukrajinu da se povuče iz izjave UN-a o Xinjiangu.

Kina tvrdi da ne zna da je Ukrajina imala bilo kakve probleme sa uvozom njenih vakcina (EPA)

Kina je saopštila da drugim zemljama daje vakcine bez ikakvih političkih uslova, odgovarajući na navode AP-a da je Peking vršio pritisak na Ukrajinu da se povuče iz izjave Ujedinjenih nacija u vezi sa ljudskim pravima u Xinjiangu, prijeteći da će zaustaviti isporuku vakcina protiv COVID-19.

Ministarstvo vanjskih poslova Kine saopštilo je da pozdravlja odluku Ukrajine da povuče potpis sa izjave sa sastanka Vijeća UN-a za ljudska prava u Ženevi, dodajući da ne zna da je Ukrajina imala bilo kakve probleme sa uvozom vakcina iz Kine.

AP je, pozivajući se na diplomate iz dvije zapadne zemlje, izvijestio da je Ukrajina svoje ime povukla iz izjave u četvrtak nakon što je Kina upozorila da će blokirati planiranu isporuku najmanje 500.000 doza vakcina protiv COVID-19, ako to ne uradi, prenijela je Beta.

Kritike za kršenje ljudskih prava

Kinesko ministarstvo se u odgovoru AP-u, u pisanoj formi, nije direktno bavilo konkretnom optužbom, ali je navelo da namjera Kine u snabdijevanju vakcinama i drugim protivepidemijskim materijalom nije sticanje koristi od drugih zemalja s ciljem geopolitičkih ili bilo kakvih političkih uslovljavanja.

Ukrajina se nakratko pridružila izjavi više od 40 zemalja koju je podnijela Kanada na zasijedanju Vijeća UN-a za ljudska prava 22. juna, u kojoj kritikuje Kinu zbog kršenja ljudskih prava u kineskoj autonomnoj oblasti Xinjiangu.

Izvor: Agencije