Upozorenje o riziku od upale srčanog mišića za vakcine Pfizera i Moderne

Do kraja druge sedmice juna, u SAD-u je prijavljeno više od 1.200 slučajeva miokarditisa ili perikarditisa.

Upale se najčešće javljaju u sedmici nakon primljene druge doze vakcine (EPA)
Upale se najčešće javljaju u sedmici nakon primljene druge doze vakcine (EPA)

Američka administracija za hranu i lijekove (FDA) dodala je upozorenje o riziku od upale srčanog mišića za osobe koje prime vakcine Moderne i Pfizera i BioNTecha protiv COVID-19.

U upozorenju se napominje da izvještaji o neželjenim događajima nakon vakcinacije, posebno nakon druge doze, ukazuju na povećan rizik od miokarditisa, upale srčanog mišića, i perikarditisa, upale tkiva koje okružuje srce.

Ažuriranje upozorenja slijedi nakon opsežnog pregleda informacija i rasprave unutar Savjetodavnog komiteta za imunizaciju Američkog centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), saopštio je FDA.

Rizik veći po muškarce

Do kraja druge sedmice juna, prijavljeno je više od 1.200 slučajeva miokarditisa ili perikarditisa.

Slučajevi su, prema podacima, učestaliji kod muškaraca, a najčešće se javljaju u sedmici nakon primljene druge doze vakcine.

Pfizer i Moderna nisu komentirali upozorenje.

Rijetke pojave

Ove prijave su rijetke, s obzirom na stotine miliona doza vakcina koje su date, i podnesene su nakon vakcinacije mRNA vakcinama protiv Covid-19, posebno kod adolescenata i mladih odraslih, navodi se u saopćenju CDC-a.

Većina pacijenata koji su liječeni dobro je reagovala na liječenje i odmor i brzo su se osjećali bolje.

Pacijenti se obično mogu vratiti svojim normalnim dnevnim aktivnostima nakon što im se simptomi poboljšaju. Trebaju se posavjetovati sa doktorom oko povratka vježbanju i sportovima.

Do 11. juna, više od 1.200 slučajeva miokarditisa i perikarditisa bili su prijavljeni u američki sistem izvještavanja o neželjenim događajima nakon vakcinacije (VAERS), od oko 300 miliona doza mRNA vakcina koje su date.

Miokarditis je upala miokarda, odnosno upala srčanog mišića, a perikarditis je upala srčane ovojnice, pojašnjeno je na stranici Kreni zdravo. Obično su uzrokovani virusnom infekcijom, ali mogu biti uzrokovani i bakterijama, parazitima, lijekovima i drogama, odnosno reumatskom groznicom, kao kod perikarditisa. Znakovi i simptomi su bol u prsima, nepravilan rad srca i zatajenje srca.


Napomena: U izvornom tekstu izostavljen je podatak da je riječ o veoma rijetkim slučajevima. Kako se navodi u analizi internetske stranice Raskrinkavanje.ba, “To je jasno navedeno u CDC-ovom saopćenju koje je uslijedilo nakon zasjedanja Savjetodavnog vijeća, a koje se spominje u članku Al Jazeere Balkans. Također, u istom saopštenju CDC-a navodi se i da se vakcinacija protiv Covid-19 i dalje preporučuje, te da ona predstavlja najbolji način da ‘pomognete zaštiti sebe i svoju porodicu’.

U saopštenju CDC-a naglašeno je da su pacijenti dobro reagovali na liječenje nakon što su im dijagnostifikovani miokarditis i perikarditis, te da se brzo mogu vratiti normalnim aktivnostima nakon poboljšanja simptoma.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO