Giulianiju oduzeta licenca za rad u pravosuđu

Giulianiju je oduzeta licenca zato što je davao lažne izjave da su predsjednički izbori 2020. godine pokradeni na štetu njegovog klijenta, bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Sud je naveo da je Giuliani dao brojne lažne izjave o glasanju u Arizoni, Georgiji, i Pennsylvaniji, između ostalog i da nisu pravilno prebrojane stotine hiljade glasova koji su pristigli poštom (EPA)

Apelacioni sud privremeno je zabranio Rudyju Giulianiju da se bavi advokaturom u New Yorku, zato što je davao lažne izjave da su predsjednički izbori 2020. godine pokradeni na štetu njegovog klijenta, bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Giuliani (77), bivši tužilac na Manhattanu i nekadašnji gradonačelnik New Yorka, kažnjen je zbog davanja “dokazano netačnih i obmanjujućih” izjava da je rasprostranjena prevara potkopale izbore na kojima je pobijedio demokrata Joe Biden, prenosi Tanjug Glas Amerike.

Sud je naveo da je Giuliani dao brojne lažne izjave o glasanju u Arizoni, Georgiji, i Pennsylvaniji, između ostalog i da nisu pravilno prebrojane stotine hiljade glasova koji su pristigli poštom.

Pozivajući se na nemire u Kapitolu 6. januara, sud je ocijenio da bi Giulianijeva spremnost da širi tvrdnje o namještenim izborima mogla da podrije povjerenje javnosti u izborni proces i u pravnu profesiju.

“Ovu zemlju duboko dele stalni napadi na legitimitet izbora 2020. godine i na našeg aktuelnog predsjednika Josepha Bidena. Ta šteta se uvećava sa lažnim izjavama Giulianija, koji djeluje se autoritetom advokata, koristeći veliki megafon”, napisao je sud.

Sud je također naveo da bi suspenzija, koja odmah stupa na snagu, mogla da bude trajna. Giuliani nije komentirao presudu.

Njegovi advokati su međutim ocijenili da je odluka suda razočaravajuća.

Tužba za klevetu

“Naš klijent ne predstavlja opasnost po javni interes. Vjerujemo da će nakon punog razmatranja ovih pitanja na pretresu, gospodin Giuliani ponovo biti cijenjeni član pravne profesije kojoj je služio mnogo godina, na više položaja”, navodi se u saopštenju advokata.

Giulianija, republikanca, za klevetu je tužila kompanija Dominion Voting Systems koja je tražila odštetu od 1,3 milijarde dolara zbog tvrdnji da su njene glasačke mašine pomogle da Biden dobije Trumpove glasove.

Federalni tužioci na Manhattanu također istražuju Giulianijeve poslove u Ukrajini, između ostalog i da li je kršio zakone o lobiranju djelujući kao neregistrirani strani agent dok je bio Trumpov advokat.

Federalni agenti su tokom pretresa Giulianijevog doma i kancelarije zaplijenili 18 elektronskih uređaja. Giuliani je odbacio optužbe.

Izvor: Agencije