Hiljade Palestinaca protestovale protiv Abbasa na sahrani aktiviste

Nizar Banat, kritičar Mahmouda Abbasa, preminuo je nakon hapšenja.

Palestinske vlasti najavile su istragu, no nisu odgovorile na optužbe o postupanju prema aktivisti (EPA)

Palestinci su u petak sa sahrane poznatog aktiviste, protivnika palestinskih čelnika koji je umro nakon hapšenja, pozvali na smjenu vlasti palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

Hiljade Palestinaca pratile su kovčeg Nizara Banata kroz grad Hebron na okupiranoj Zapadnoj obali, neki od njih su uzvikivali „ljudi žele pad režima“ i „Abbasu odlazi“.

Dio njih nosio je palestinske zastave, a neki i one od Hamasa, pokreta iz Gaze koji je suprotstavljen Abbasu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Demonstranti su se okupili i u Ramallahu i kod jerusalemske džamije Al-Aksa.

Banatova porodica tvrdi da su snage Palestinske samouprave u ranim satima u četvrtak upale u njegovu kuću i počele ga udarati metalnom šipkom prije no što su ga uhapsile.

Banat je pritom zadobio ozljede glave, objavio je Nezavisni odbor za ljudska prava Palestinske samouprave nakon obdukcije.

Palestinske vlasti najavile su istragu, no nisu odgovorile na optužbe o postupanju prema aktivisti.

‘Česta hapšenja kritičara’

Abbasova popularnost strmoglavila se otkad je taj danas 85-godišnji političar postao predsjednik 2005. godine.

On Palestinskom samoupravom dekretom vlada više od decenije.

Preminuli Banat bio je 43-godišnji društveni aktivist koji je Abbasa optuživao za korupciju i osuđivao zbog odgode izbora, originalno zakazanih za maj, na kojima bi i on bio kandidat za parlament.

Organizacije za ljudska prava tvrde da Abbas često hapsi svoje kritičare, a Human Rights Watch objavio je da Banatovo hapšenje tu „nije bio izuzetak“.

SAD, Ujedinjene nacije i Evropska unija pozvali su palestinske vlasti da provedu „transparentnu“ istragu Banatove smrti.

Hamas, na vlasti u Gazi, pozvao je Palestince da se pobune i „konačno dovrše raširena kršenja slobode i prava palestinskog naroda od strane Palestinske samouprave“.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO