Neonacisti vandalizirali spomenik Georgea Floyda u New Yorku

Bivši bijeli policajac Derek Chauvin bit će osuđen u petak zbog ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda u maju 2020. godine.

Skoro dvometarski spomenik 46-godišnjeg Afroamerikanca bio je prekriven bojom u četvrtak ujutro (Reuters)

Statua Georgea Floyda je bila okaljana i na njoj je bilo napisano ime neonacističke grupe u gradu New Yorku, navodi policija manje od sedmicu dana od otkrivanja spomenika.

Policija navodi kako je skoro dvometarski spomenik 46-godišnjeg Afroamerikanca, kojeg je ubio bijeli pol.icajac Derek Chauvin maja prošle godine, bio prekriven bojom u četvrtak ujutro.

Na spomeniku je bilo napisano ime ekstremno desničarske grupe Patriot Front (Patriotski front), za koju se smatra da je na sličan način vandalizirala Floydov spomenik u susjednom New Jerseyju.

Vlasti su objavile videosnimak na kojem se vide kako četiri osobe, od kojih jedna ima boju u spreju, nedaleko od mjesta zločina u području Flatbush u Brooklynu.

Iz policije navode kako istražuju napad na spomenik.

Presuda Dereku Chauvinu u petak

“Poslat ću jasnu poruku neonacističkoj grupi koja je ovo uradila: Odlazite iz naše države!“, na Twitteru je napisao guverner savezne države New York Andrew Cuomo, dodavši kako specijalni agenti državne policije pomažu u istrazi.

“Privest ćemo pravdi ove kukavice“, napisao je na Twitteru gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio.

Porota je Chauvina (45) proglasila krivim 20. aprila (Reuters)

Vandaliziranje se desilo prije današnjeg izricanja presude Chauvinu, 45-godišnjem policajcu čije je ubistvo Floyda izazvalo najveće proteste zbog rasne nepravde posljednjih desetljeća u SAD-u.

Prema zakonu u Minnesoti, prijeti mu najmanje 12,5 godina zatvora, no tužitelji traže maksimalnu kaznu od 30 godina, jer je ubistvo počinjeno na “naročito okrutan način“.

Porota je Chauvina (45) proglasila krivim 20. aprila, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Devet minuta klečanja na vratu

Sudija okruga Hennepin Peter Cahill ranije je presudio ovoga mjeseca da su tužitelji uspostavili temelje za davanje oštrije kazne Chauvinu.

Odbrana je tražila uvjetnu kaznu i novo suđenje.

Chauvinov advokat argumentirao je da njegov klijentu nije omogućeno pravično suđenje zbog grešaka tužitelja i porote.

Video Chauvina, koji kleči na vratu 46-godišnjeg Afroamerikanca Georgea Floyda više od devet minuta, izazvao je bijes širom svijeta te je pokrenut najveći protestni pokret u SAD-u u posljednjim desetljećima.

Tužitelji države Minnesote napisali su da je Chauvinov zločin “šokirao savjest zemlje”.

Izvor: Agencije