Preminuo bivši filipinski predsjednik Benigno Aquino

Bio je hospitaliziran ranije u četvrtak, a posljednjih pet mjeseci je išao na dijalizu i imao je operaciju srca.

Upravo se Aquinova administracija suprotstavila Kini i pokrenula proces na Međunarodnom arbitražnom sudu u Hagu zbog spora u Južnom kineskom moru (EPA)

Bivši predsjednik Filipina Benigno Aquino III preminuo je u četvrtak nakon duge bolesti, navode mediji i izvori Al Jazeere. Aquino (61) bio je 15. predsjednik ove azijske države, a naslijedio ga je aktuelni šef države Rodrigo Duterte.

Kako navodi ABS-CBN News, bio je hospitaliziran ranije u četvrtak, a posljednjih pet mjeseci je išao na dijalizu i imao je operaciju srca, navode drugi mediji. Aquinovu smrt potvrdii su i izvori novinarke Al Jazeere Jamele Alindogan koja inače izvještava iz filipinske prijestolnice Manile.

„Sa dubokom tugom sam doznao da je preminuo bivši predsjednik Benigno S. Aquino III. Znao sam ga kao dobrog čovjeka koga je vodila strast da služi našem narodu. Gledao sam kako titulu nosi sa dignitetom i integritetom“, naveo je u saopćenju sudija Vrhovnog suda Marvic Leonen.

Zasluge i kontroverze

Glasnogovornik Dutertea Harry Roque kazao je kako je nacija „zahvalna bivšem predsjedniku za njegov doprinos i službu državi“.

Upravo se Aquinova administracija suprotstavila Kini i pokrenula proces na Međunarodnom arbitražnom sudu u Hagu zbog spora u Južnom kineskom moru. Filipini su pobijedili u tom sudskom slučaju mjesec dana nakon što je Aquino napustio ured 2016. godine.

Tokom njegovog šestogodišnjeg mandata bilježi se stalni ekonomski rast Filipina, ali je bio suočen sa mnogim kontroverzama, uključujući navode o pogrešnom upravljanju situacijom nakon tajfuna Haiyan 2013. godine kada je poginulo više od 6.000 ljudi.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO