Kanada: U dvorištu crkvenog internata pronađeni posmrtni ostaci 751 djeteta

Više od 150.000 lokalne djece nasilno je oduzeto od porodica i smješteno u internate.

Posmrtni ostaci pronađeni su u neoznačenim grobovima u dvorištu internata u regiji Saskatchewan (Reuters)

Domorodačka zajednica iz Kanade objavila je da je pronašla stotine neoznačenih grobova na mjestu nekadašnjeg crkvenog internata u pokrajini Saskatchewan.

Suverena autohtona federacija prvih nacija (FSIN) u regiji Cowessess saopćila je da je ovo otkriće grobova “najznačajnije u Kanadi do danas”.

Zajednica u Cowessessu je jedan od više takozvanih Prvih naroda, kako u Kanadi nazivaju autohtono stanovništvo, potomke Inuita i Merisa.

Cadmus Delorme, čelnik domorodačke zajednice u Cowessessu, rekao je novinarima da su posmrtni ostaci 751 djeteta pronađeni u neoznačenim grobovima u dvorištu internata u regiji Saskatchewan.

„Ovo nije masovna grobnica, ovo su neoznačeni grobovi”, rekao je Delorme, prenijela je  Anadolija.

Prema kanadskim službenim podacima, internat je djelovao od 1899. do 1997. u regiji Cowessess, oko 140 kilometara istočno od glavnog grada pokrajine Regine.

Nove grobnice otkrivene su površinskim radarskim skenerima pokrenutim u 139 škola širom zemlje, nakon što su krajem maja posmrtni ostaci 215 djece, neke stare tek tri godine, pronađeni zakopani na mjestu nekadašnje škole za domorodačku djecu u Kamloopsu u Kanadi.

Mučenja djece u internatima

Nacionalni čelnik kanadske Skupštine prvih naroda Perry Bellegarde kazao je da je vijest o pronalasku stotina neimenovanih grobova tragična, ali da uopšte nije nikakvo iznenađenje. Pozvao je Kanađane da budu uz njih u ovim izuzetno teškim i emocionalnim momentima.

Škole su uglavnom vodile kršćanske crkve u ime državne vlasti, od 1840-ih pa sve do ‘90-ih godina.

Prvi od crkvenih internata, koji je jedno od najbolnijih stranica u kanadskoj historiji, opisan je i kao mjesto gdje je zlostavljan veliki broj djece. Otvorena je početkom 1880-ih, a posljednji je zatvoren 1996.

U crkvenim internatima, gdje je više od 150.000 lokalne djece nasilno oduzeto od njihovih porodica i smješteno, većina ove djece bila je izložena fizičkom, seksualnom i psihološkom nasilju.

Kanadska savezna vlada službeno se izvinila žrtvama 2008. godine zbog onoga što se dogodilo u crkvenim internatima, gdje je hiljade djece umrlo od gladi, hladnoće i medicinskih eksperimenata.

Izvor: Agencije