Teheran: SAD nije pozvan da komentira izbore u Iranu

Američka vlada nije pozvana da iznosi svoje stavove o izbornom procesu u Iranu ili bilo kojoj drugoj zemlji, poručeno je iz Teherana.

Iz SAD-a su poručili da izbori u Iranu nisu bili ni slobodni, ni pošteni (EPA)

Iran je optužio SAD za miješanje u unutrašnje stvari nakon što su iz Washingtona poručili da predsjednički izbori u Islamskoj Republici u petak nisu bili ni slobodni, ni pošteni.

Glasnogovornik američkog State Departmenta nazvao je proces u kojem je izabran novi iranski predsjednik Ebrahim Raisi “u velikoj mjeri iskonstruiranim”, ponovivši američko gledište da izbori nisu bili ni slobodni, ni pošteni, prenosi Tanjug.

‘Miješanje u naše unutrašnje poslove’

“Smatramo ovu izjavu miješanjem u naše unutrašnje poslove, suprotno međunarodnom pravu i odbacujemo je. Američka vlada nije pozvana da iznosi svoje stavove o izbornom procesu u Iranu ili bilo kojoj drugoj zemlji”, rekao je glasnogovornik vlade Ali Rabii, prenosi Reuters izvještavanje iranskih državnih medija.

Na predsjedničkim izborima u Iranu u petak je pobijedio pristalica čvrste struje Ebrahim Raisi, pošto je osvojio povjerenje 17,8 miliona glasača, od 28,6 miliona Iranaca koji su izašli na birališta, saopćila je izborna komisija.

Izvor: Agencije

Povezane

Konzervativni kandidat i bivši šef iranskog pravosuđa Ebrahim Raisi pobjednik je 13. predsjedničkih izbora čime je postao osmi predsjednik Irana.

Published On 20 Jun 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO