Veliki požar u rafineriji u Teheranu

Vatra je izbila na postrojenju za ukapljeni plin u rafineriji Tondguyan u iranskoj prijestolnici, nema izvještaja o žrtvama.

Požar u rafineriji izbio je nekoliko sati nakon što se zapalio najveći brod iranske mornarice 'Kharg' (EPA)

Veliki požar izbio je u srijedu u rafineriji na jugu Teherana, a za sada nema izvještaja o žrtvama, objavili su iranski državni mediji.

Iranska poluslužbena novinska agencija Tasnim objavila je da su obustavljene sve operacije u postrojenju Tondguyan, dok vatrogasci gase požar, prenosi Hina.

“Curenje iz cjevovoda ukapljenog plina uzrokovalo je požar”, rekao je Mansour Darajati, šef službe za krizno upravljanje u Teheranu, za državnu televiziju.

Shaker Khafaii, na čelu Tehran Oil Refining Co, kompanije koja vodi tu rafineriju, odbacio je mogućnost sabotaže, objavila je iranska državna televizija.

Iranski mediji su objavili da su vozila hitne pomoći i vatrogasci poslani na mjesto događaja, dok je televizija izvijestila o gustom crnom dimu koji se izdiže iz rafinerije.

Nema zasad informacija o mogućim žrtvama ili ranjenima, no sve su obližnje bolnice u pripravnosti. Na licu mjesta je i nekoliko timova Crvenog polumjeseca.

Vatrogasci su poslani na to područje, objavila je iranska novinska agencija IRNA, dok je televizija objavila da se gusti dim koji se izdiže iznad rafinerije može vidjeti iz različitih dijelova Teherana.

Požar u rafineriji izbio je nekoliko sati nakon što se zapalio najveći brod iranske mornarice “Kharg”, koji je kasnije potonuo u Omanskom zaljevu.

Česti incidenti s brodovima

Nisu dana daljnja objašnjenja za najnoviji incident u regiji osjetljivih plovnih putova, gdje se dugogodišnji neprijatelji Izrael i Iran međusobno optužuju za napade na brodove.

“Kharg” je tanker koji je služio za dopunu gorivom ratnih brodova na otvorenom moru.

Porinut je u more 1977. godine, a u flotni sastav iranske mornarice ušao je 1984. godine.

Spasilački napori za “Kharg” trajali su satima, navodi se u saopćenju državne televizije, ali posada je spašena i na sigurnom je.

Incidenti s brodovima događaju se od kako je američki predsjednik Joe Biden stupio na dužnost u januaru, obećavši da će se ponovo pridružiti iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015. godine sa šest svjetskih sila.

Izvor: Agencije