Produžen lockdown u Melburnu zbog straha od indijskog soja

Iako Victoria dnevno bilježi jednocifren broj zaraženih otkako je uveden lockdown, zvaničnici se plaše da bi soj virusa u najnovijem žarištu mogao da se proširi i sa minimalnim kontaktom.

Zdravstvene vlasti su rekli da novom soju treba samo jedan dan da se prenese sa osobe na osobu (Reuters)

Australijska država Victoria produžila je danas lockdown u Melburnu drugu nedjelju zaredom, kako bi se spriječilo širenje visokozaraznog soja kovida koji je otkriven u Indiji, ali će ublažiti restriktivne mjere u drugim regionima, prenosi Tanjug.

Victoria, australijska druga najnaseljenija država, prošlog četvrtka je otpočela zaključavanje koje je trebalo da traje do 3. juna, nakon što je zabilježen prvi slučaj lokalne transmisije korona virusa u tri mjeseca, prenio je Reuters.

Broj infekcija je postepeno rastao, a broj kontakata za praćenje je dostigao nekoliko hiljada.

“Ukoliko pustimo stvari da idu svojim tokom, otrgnuće se kontroli. Ovaj soj će biti van kontrole i ljudi će umirati. Niko ne želi da se ponovi prošla zima”, rekao je vršilac dužnosti premijera Victorie James Merlino, podsjećajući na jedan od najdužih i najoštrijih lockdownova u Victoriji tokom drugog talasa korona virusa.

Brzo uvođenje restriktivnih mjera

Tada je umrlo više od 800 ljudi, što čini 90 posto svih preminulih od covida u Australiji, od početka pandemije.

Brzo uvođenje restiktivnih mjera, kontrole na regionalnim granicama i socijalno distanciranje pomoglo je Australiji da potisne ranije pojave lokalnih žarišta i da održi relativno mali broj inficiranih – oko 30.100, dok je preminulo 910 ljudi.

Iako Victoria dnevno bilježi jednocifren broj zaraženih otkako je uveden lockdown, zvaničnici se plaše da bi soj virusa u najnovijem žarištu mogao da se proširi i sa minimalnim kontaktom.

Danas je otkriveno šest slučajeva lokalne transmisije, a juče devet, pa je u najnovijem talasu broj inficiranih skočio na 60.

Zdravstvene vlasti su rekli da novom soju treba samo jedan dan da se prenese sa osobe na osobu, u poređenju sa ranijim sojevima, gdje je za transmisiju trebalo pet ili šest dana od kontakta.

Izvor: Agencije