Ebrahim Raisi je novi predsjednik Irana

Na predsjedničkim izborima u Iranu pobijedio je Ebrahim Raisi, pošto je osvojio povjerenje 17,8 miliona glasača, od 28,6 miliona Iranaca koji su u petak izašli na birališta.

Rani izvještaji kažu kako je konzervativni šef pravosuđa Ebrahim Raisi pobijedio s velikom razlikom (EPA)

Organizacija Amnesty International – AI osudila je danas izbor Ebrahima Raisija za predsjednika Irana i pozvala pokretanje istrage protiv njega zbog “zločina protiv čovječnosti”, prenosi Beta.

“To što je Ebrahim Raisi dospio na mjesto predsjednika, umjesto da bude istražen zbog zločina protiv čovječnosti zbog ubistava, otmice i mučenja, mračan je podsjetnik da u Iranu vlada nekažnjivost”, navela je generalna sekretarka AI Agnès Callamard u pisanoj izjavi.

Ta organizacija je, kako se navodi u saopštenju, 2018. godine pokazala je dokaze da je Raisi bio član komisije koja je nasilno otimala i bez odluke suda u tajnosti pogubila hiljade političkih neistomišljenika u zatvorima Evin i Gohardasht u blizini Teherana 1988. godine.

Iranske vlasti još uvijek sistematski prikrivaju mjesta gdje se nalaze tijela žrtava, a Callamard je to ocijenila kao zločin protiv čovječnosti.

Učestvovao u progonu ljudi

U saopštenju se dodaje da je on kao ministar pravosuđa Irana učestvovao u progonu više stotina neistomišljenika i aktivista i u kršenju ljudskih prava.

Raisi je, kako se navodi, na predsjedničko mjesto došao “nakon izbornog procesa koji je vođen u izuzetno represivnom okruženju”.

“Bilo je zabranjeno da se kandiduju žene, pripadnici vjerskih manjina i kandidati sa suprotnim stavovima”, navela je Callamard i pozvala članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija da preduzmu “konkretne korake za rješavanje krize sistematske nekažnjivosti u Iranu”.

Za Raisija glasalo 17,8 miliona glasača

Na predsjedničkim izborima u Iranu pobijedio je Ebrahim Raisi, pošto je osvojio povjerenje 17,8 miliona glasača, od 28,6 miliona Iranaca koji su u petak izašli na birališta, saopštila je izborna komisija, prenosi Tanjug.

Šef izborne komisije Jamal Orf je, u obraćanju koje je danas prenosila državna televizija, saopštio da je oko 28,6 miliona Iranaca izašlo na izbore, od 59 miliona koliko ima pravo glasa, a da je za Raisija glasalo 17,8 miliona.

Tri kandidata čestitala pobjedu Raisiju

Tri od četiri kandidata na iranskim predsjedničkim izborima priznali su poraz nekoliko sati prije nego što se očekuje da će ministarstvo unutarnjih poslova objaviti službene rezultate.

Rani izvještaji kažu kako je konzervativni šef pravosuđa Ebrahim Raisi pobijedio s velikom razlikom.

Raisi, štićenik vrhovnog čelnika Alija Hosseinija Khameneija, bio je nadaleko viđen kao favorit na izborima održanim u petak, a narušenim slabim odazivom i diskvalifikacijom mnogih kandidata.

Čestitke protivkandidata

Umjereni kandidat Abdolnaser Hemmati čestitao je Raisiu na izbornoj pobjedi. “Nadam se da će vaša vlada pod vodstvom vrhovnog čelnika ajatolaha Alija Hamneija donijeti utjehu i prosperitet našoj naciji”, rekao je u pismu bivši šef središnje banke Hemmati, izvijestili su u subotu državni mediji.

Raisi nije odmah priznao Hemmatijev ustupak, kao ni onaj bivšeg zapovjednika Revolucionarne garde Mohsena Rezaeija, koji je također priznao gubitak.

Drugi konzervativni kandidat, Amir Hossein Ghazizadeh Hashemi, izričito je čestitao Raisi.

“Čestitam … Raisiu, kojega je izabrala nacija”, rekao je Hashemi, navode iranski mediji.

Izvor: Agencije