Blinken iduće sedmice u Evropi, s Merkel u srijedu

Američki državni sekretar će prisustvovati Drugoj berlinskoj konferenciji o Libiji i sastat će se s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Parizu.

Antony Blinken će se sastati i sa šefom njemačke diplomatije Heikom Maasom (Reuters)

Američki državni sekretar Antony Blinken će od 22. do 29. juna otputovati u Berlin, Pariz, Rim i Vatikan, kao i u italijanske gradove Bari i Materu, na samit G20, saopćio je State Department.

Prisustvovat će Drugoj berlinskoj konferenciji o Libiji i sastat će se s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Parizu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U Rimu će Blinken će koopredsjedavati sastankom Globalne koalicije za borbu protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), a putovanje će završiti u Bariju i Materi, gde će se sastati s ministrima vanjski poslova iz Grupe 20 (G20).

Planirano prisustvo na konferenciji o Libiji

Američki šef diplomatije će se u srijedu u Berlinu sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, saopćio je njen glasnogovornik.

Blinken će se sastati i sa šefom njemačke diplomatije Heikom Maasom i prisustvovati konferenciji o Libiji, čiji su domaćin Njemačka i Ujedinjeni narodi, rekao je glasnogovornik njemačkog Ministarstva vanjski poslova.

Izvor: Agencije