NATO žali što se Rusija povlači iz Sporazuma otvoreno nebo

Krajem prošlog mjeseca je Donji dom parlamenta Rusije jednoglasno prihvatio odluku o službenom povlačenju Moskve iz ovog međunarodnog sporazuma.

Otvoreno nebo je međunarodni sporazum iz 1992. godine (EPA - Ilustracija)

Nakon odluke Rusije i saopćenja da će istupiti iz Sporazuma o otvorenom nebu, oglasio se NATO, u čijem saopćenju se navodi da Alijansa “duboko žali zbog odluke Rusije da se povuče iz Sporazuma”.

“Žao nam je da čujemo da se Rusija povlači iz sporazuma, koji je pravno obavezujući instrument, jer doprinosi transparentnosti, sigurnosti i stabilnosti, kao i zajedničkom povjerenju u euroatlantskoj oblasti. Rusija je dugi niz godina odbijala ispuniti svoje obaveze iz Sporazuma o otvorenom nebu, između ostalog, uvodeći zabrane nadletanja Kalinjingradske oblasti, kao i oblasti u blizini ruske granice s Gruzijom”, poručili su u petak iz sjedišta NATO-a u Briselu.

Sjevernoatlanski savez kaže da su “mnogo puta zvali Rusiju da se pridržava Sporazuma, preduzimajući određene korake kako bi se riješila pitanja pridržavanja sporazuma.”

Umjesto toga, dodaje se, “Rusija nije uspjela učestvovati u sporazumu konstruktivno, nije preuzela korake ka vraćanju potpunom pridržavanju sporazuma”.

Moskva: Izlazak će se dogoditi 18. decembra

“Dijelimo zabrinutost Amerike i razloge na koje se pozvala prilikom odluke. Ostajemo posvećeni konvencionalnoj kontroli naoružanja kao ključnom elementu euroatlantske besigurnosti. Nastavit ćemo težiti konstruktivnom odnosu s Rusijom, kada ruske akcije to dozvole. Apeliramo na Rusiju da preostalih šest mjeseci razmisli o donijetoj odluci i da se vrati potpunom pridržavanju Sporazuma o otvorenom nebu”, zaključuje NATO.

Rusija će se potpuno povući iz Sporazuma o otvorenom nebu 18. decembra, saopćilo je ranije u petak Ministarstvo vanjskih poslova ove države.

“Rusija je obavijestila sve članice – potpisnice sporazuma o odluci da se povuče iz Sporazuma o otvorenom nebu šest mjeseci nakon objave o izlasku“, navodi se u saopćenju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

“Samim tim, naš izlazak će se dogoditi 18. decembra“, dodaju iz Ministarstva vanjskih poslova u Moskvi.

U saopćenju se dodaje kako su sve članice Sporazuma, kao i njihovi bjeloruski partneri, informirane da izlaze iz grupe.

Trumpova odluka o povlačenju

Krajem prošlog mjeseca Donji dom parlamenta Rusije jednoglasno je prihvatio odluku o službenom povlačenju Moskve iz Sporazuma otvoreno nebo.

Otvoreno nebo je međunarodni sporazum iz 1992. godine koji omogućava provjeru vojnih kretanja i mjera za ograničenja naoružanja zemalja potpisnica i dopušta nenaoružane nadzorne letove nad zemljama članicama.

Bivši američki predsjednik Donald Trump odlučio je povući Sjedinjene Američke Države iz tog sporazuma u novembru prošle godine, što je bio jedan od njegovih posljednjih poteza dok je bio na vlasti.

Washington je optužio Rusiju da krši ovaj sporazum, što je Moskva demantirala još u januaru, kada su rekli da će se i povući iz sporazuma.

U SAD-u je izlazak iz ovog sporazuma slijedio nakon što su 2018. godine izašli iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu, kao i sporazuma INF o raketama srednjeg dometa, otkazanog 2019. godine.

Izvor: Agencije