Erdogan: Uspješno testirana turska raketa Atmaca

Protivbrodska raketa je na posljednjem testiranju pred ulazak u inventar vojske ostvarila direktan pogodak ciljane mete broda, kaže predsjednik Turske.

U februaru je Turska testirala svoju prvu pomorsku raketu Atmaca, koju je sama razvila i proizvela (Arhiva)

Turska protivbrodska raketa Atmaca je u petak, na posljednjem testiranju pred ulazak u inventar vojske, ostvarila direktan pogodak ciljane mete broda, izjavio je predsjednikvRecep Tayyip Erdogan.

“Čelični mač naše Plave domovine, protivbrodska raketa Atmaca, danas je, pred ulazak u inventar oružanih snaga, u posljednjem testiranju ostvarila pun pogodak brodske mete“, naveo je on u objavi na Twitteru.

“Neka je blagoslovljeno Turskim oružanim snagama i našoj mornarici.”

Predsjednik Turske je objavio i video uspješnog testiranja rakete, prenosi Anadolija.

Zamjena za američki Harpoon

U februaru je objavljeno kako je Turska testirala svoju prvu pomorsku raketu Atmaca, koju je sama razvila i proizvela, a taj test je izveden u Crnom moru.

Testiranje Atmace, protivbrodskog projektila dugog dometa, koje je razvio Roketsan, izvedeno je kod sjeverne provincije Sinop.

Iz kompanije Roketsan navode kako je Atmaca visokoprecizna raketa zemlja-zemlja, čija je namjena visokoprecizna borba protiv brodova, koja se može ugraditi na patrolne brodove, fregate i korvete.

Dodaje se kako se predviđa da će u upotrebi zamijeniti projektile Harpoon, koje proizvode Sjedinjene Američke Države.

Proizvođač ističe kako Atmaca ima veći domet od 200 kilometara i da tako predstavlja prijetnju metama koje su daleko od dometa vidljivosti.

Također, modernom podatkovnom vezom, šalje informacije o promjenama mete i šansama za obustavu napada.

Izvor: Agencije