Biden i Erdogan nisu našli rješenje za ruski S-400

NATO saveznici SAD i Turska nisu napravili veći pomak u rješavanju sporova, uključujući S-400, Siriju i druga pitanja.

Joe Biden i Recep Tayyip Erdogan razgovaraju na NATO samitu u Briselu (EPA)

Američki predsjednik Joseph Biden i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan nisu uspjeli pronaći rješenje tokom sastanka održanog ranije ove sedmice o dugogodišnjem sporu dva saveznika u NATO-u oko turske kupovine ruskih odbrambenih raketnih sistema.

Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan novinarima je rekao da postoji obaveza da se nastavi dijalog koji će timovi obje zemlje voditi o tom pitanju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Predsjednik Turske izjavio je prethodno da je Bidenu tokom njihovog prvog sastanka rekao da njegova zemlja neće promijeniti stav o ruskom raketnom odbrambenom sistemu S-400, zbog kojeg je Washington uveo sankcije Ankari, javili su u četvrtak turski državni mediji.

Bez pomaka u rješavanju sporova

Biden i Erdogan su iznijeli optimističan stav nakon razgovora licem u lice, održan u ponedjeljak, iako NATO saveznici nisu napravili veći pomak u rješavanju sporova, uključujući S-400, Siriju i druga pitanja.

Obraćajući se novinarima na letu iz Azerbejdžana, Erdogan je rekao da bi Turska mogla preuzeti mnogo više odgovornosti u Afganistanu nakon planiranog povlačenja SAD-a i NATO-a kasnije ove godine, prenosi Anadolija.

Izvor: Agencije