Putin: Biden je znao šta želi i ponašao se vješto

Kremlj je saopćio da je zadovoljan ‘pozitivnim’ samitom između ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog američkog kolege Joa Bidena.

Vladimir Putin: Čini mi se da smo se uspjeli razumjeti jedan drugog (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da slika američkog predsjednika predstavljena u medijima nema nikakve veze s realnošću.

“Slika američkog predsjednika Joe Bidena koju su stvorili ruski i američki mediji nema nikakve veze s realnošću”, rekao je on, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Ruski predsjednik je pohvalio prijateljsku atmosferu koja je vladala na pregovorima s američkim predsjednikom u Ženevi u srijedu, napominjući da su uspjeli postići međusobno razumijevanje o brojnim ključnim pitanjima.

“Atmosfera je bila prijateljska. Čini mi se da smo uspjeli razumjeti jedan drugog i složiti se oko stavova o ključnim pitanjima”, poručio je Putin.

Kremlj zadovoljan samitom u Ženevi

Ruski predsjednik je, kako prenosi Reuters, pohvalio profesionalnost Bidena nakon povratka kući sa njihovog prvog sastanka “oči u oči”.

Putin je rekao da je Biden znao šta želi postići i da se ponašao “vješto”.

Kremlj je u četvrtak saopćio da je zadovoljan, kako ga je nazvao, pozitivnim samitom Putina i Bidena, izdvajajući zajedničku izjavu dvojice čelnika koja ponavlja potrebu izbjegavanja nuklearnog rata kao posebno značajnu, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Biden i Putin usaglasili su se da održe razgovore o kontroli naoružanja i kibernetskoj sigurnosti na samitu u Ženevi, bilježeći manje pomake i velike razlike na sastanku koji su obojica opisali kao više pragmatičan nego prijateljski.

Također su se usuglasili da vrate ambasadore na njihove pozicije nakon pogoršanja odnosa u ovoj godini.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov saopćio je da je samit također položio temelje za, kako ih je opisao, uistinu teške tehničke razgovore o eventualnoj razmjeni zatvorenika između Rusije i SAD-a.

Pregovori će se voditi tiho i u tajnosti

Peskov je kazao da se liste zatvorenika koji će eventualno biti razmijenjeni još sortiraju, ali su mnogo šire od onih o kojima se javno govorilo.

Dodao je da će se pregovori očigledno morati voditi tiho i u tajnosti.

Peskov, koji je lično prisustvovao samitu, izjavio je da su se razgovori znatno više proširili od onoga što je Rusija očekivala na sastanku, koji se, sa ruske tačke gledišta, odvijao dobro.

“To se odvijalo prilično dobro, s dodatnim plusom”, izjavio je Peskov za radio-stanicu Eho Moskve.

“Bio je produktivan u smislu da su dvojica čelnika imala priliku direktno pojasniti svoje pozicije, da više ili manje uvide polja na kojima mogu sarađivati zbog kategoričkih razlika u njihovim stavovima. To se, također, desilo i predstavlja dodatni plus”, kazao je.

Peskov je izdvojio zajedničku izjavu koja potvrđuje vjeru dvije zemlje da u nuklearnom ratu nema pobjednika i nikada se ne smije voditi.

Ruski ambasador vraća se u SAD

“To bi mogla biti kratka izjava, ali ona odražava posebnu odgovornost naše dvije zemlje, ne samo pred našim narodima, nego i, ma kako to pretenciozno zvučalo, pred cijelim svijetom”, kazao je Peskov.

Ambasador Rusije u SAD-u Anatolij Antonov nastavit će obavljanje svoje dužnosti u Washingtonu naredne sedmice, pošto je bio privremeno opozvan od marta, prenosi Tanjug, pozivajući se na ruski Interfax.

Interfax se pozvao na rusko Ministarstvo vanjskih poslova, a vijest je prenio Reuters.

Dmitrij Peskov prethodno je rekao da će se Antonov vratiti u Washington za nekoliko dana, prenosi Tass.

“Ne još”, rekao je Peskov za ruski radio, odgovarajući na pitanje da li su se ambasadori Rusije i SAD-a vratili na svoja radna mjesta, nakon dogovora postignutog tokom samita predsjednika dvije zemlje u Ženevi.

I John Sullivan će na posao u Moskvu

Upitan kada bi Antonov mogao stići u Washington, Peskov je rekao da je moguće da će poletjeti za SAD u roku od nekoliko dana.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov kazao je u srijedu navačer da će se Antonov vratiti u Washington do kraja mjeseca.

Prethodno je Putin naveo da se s Bidenom, tokom samita u Ženevi, saglasio da se na svoja radna mjesta vrate ruski i američki ambasadori u SAD-u i Rusiji.

Anatolij Antonov i američki ambasador u Rusiji John Sullivan prije nekoliko mjeseci vraćeni su na konsuiltacije u matične zemlje zbog naraslih tenzija između SAD-a i Rusije.

Izvor: Agencije