NYT: Bit će i drugih pandemija, jesmo li spremni za njih?

Američki dnevnik objavio je tekst u kojem dvoje članova Senata upozoravaju da COVID-19 neće biti posljednja pandemija.

Kongres još uvijek nije osnovao komisiju koja bi istražila slabosti u državnom zdravstvenom sistemu (EPA)

Američki list The New York Times objavio je članak dvojice članova američkog Senata u kojem su upozorili da COVID-19 neće biti posljednja pandemija te da će pandemijske bolesti postati češće u ovom stoljeću, stoga su pozvali na bolju pripremu.

Senatori Bob Menendez (demokrata) i Susan Collins (republikanka) u članku kažu da je sveobuhvatna analiza američkog odgovora na pandemiju korona virusa presudna za osiguranje spremnosti i zaštite dugoročnih zdravstvenih, sigurnosnih i ekonomskih interesa.

Autori navode da je Kongres formirao nezavisnu komisiju kako bi istražio sigurnosne propuste koji su doprinijeli napadima 11. septembra 2001. godine, ukazujući na posao koji je ta komisija obavila.

Autori su pohvalili niz preporuka koje je komisija izdala te su pozvali da se formira slična komisija.

Iako je broj žrtava pandemije COVID-19 dvije stotine puta veći nego u napadima 11. septembra, primjetili su da Kongres još uvijek nije osnovao komisiju koja bi istražila slabosti u državnom zdravstvenom sistemu i izdala smjernice o načinu na koji se građani mogu bolje zaštititi od pandemija u budućnosti.

Neke zajednice više oboljele

Autori su rekli da bi Kongres trebao učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi spriječio da zemlja, zajednice, mala preduzeća i porodice ponovo podnesu slična iskušenja, jer nije pitanje hoće li, već kada će nastupiti neka druga pandemija ili vanredna situacija u javnom zdravstvu.

Objasnili su da su Senatu predali prijedlog zakona o formiranju nacionalne komisije za korona virus, kao i da su dva člana Zastupničkog doma, Tom Malinowski, demokrata iz New Jerseyja, i Mario Diaz-Balart, republikanac sa Floride, također predali prateći zakon Zastupničkom domu, što ovaj zakon čini jedinim dvostranačkim, dvodomnim zakonodavstvom ove vrste.

Zaključili su u članku da će komisija, čije formiranje predlažu, imati široki mandat da istraži odgovor na pandemiju iz svih uglova, uključujući međunarodni nadzor bolesti, koordinaciju saveznih, državnih i lokalnih vlasti, angažman privatnog sektora i razvoj i distribuciju vakcina.

Također će ispitati zašto su neke zajednice, posebno one ”obojene kože”, doživjele nesrazmjerno veće stope obolijevanja, smrtnosti i ekonomske štete.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO