Novo istraživanje pokazalo da je COVID-19 stigao u SAD krajem 2019.

Nova analiza uzoraka krvi 24.000 Amerikanaca, uzetih početkom 2020. godine, najnovije je i najveće istraživanje koje sugerira da je korona virus stigao u SAD u decembru 2019.

Službeno, prvi zaraženi pacijent u SAD-u bio je putnik iz države Washington, koji se vratio iz Wuhana 15. januara i zatražio medicinsku pomoć 19. januara (EPA - Ilustracija)
Službeno, prvi zaraženi pacijent u SAD-u bio je putnik iz države Washington, koji se vratio iz Wuhana 15. januara i zatražio medicinsku pomoć 19. januara (EPA - Ilustracija)

Nova analiza uzoraka krvi 24.000 Amerikanaca, uzetih početkom 2020. godine, najnovije je i najveće istraživanje koje sugerira da je korona virus stigao u Sjedinjene Američke Države u decembru 2019. godine.

To je sedmicama prije nego što su zdravstveni službenici prvi put zabilježili slučaj virusa, prenosi Fena.

Analiza nije konačna, a neki su stručnjaci i dalje sumnjičavi.

Međutim, savezni zdravstveni službenici sve više prihvataju vremenski okvir u kojem se u SAD-u mogao dogoditi mali broj infekcija COVID-a 19 prije nego što je svijet postao svjestan opasnog novog virusa koji je izašao u Kini.

Studija je objavljena u utorak u časopisu Clinical Infectious Diseases, javlja AP.

“Studije su prilično dosljedne”, rekla je Natalie Thornburg iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

“Vjerovatno je ovdje bilo vrlo rijetkih i sporadičnih slučajeva ranije nego što smo znali. Ali to nije bilo rašireno. Do porasta broja zaraženih je došlo tek krajem februara”, kazala je ona, a prenosi AP.

Studija pod vodstvom CDC-a objavljena u decembru 2020. analizirala je 7.000 uzoraka donacija krvi Crvenog križa SAD-a.

Zaraza u SAD-u

Studija je zaključila da je virus zarazio neke Amerikance već sredinom decembra 2019. godine.

Najnovije istraživanje proveo je tim koji uključuje istraživače iz Nacionalnog instituta za zdravlje.

Analizirali su uzorke krvi od više od 24.000 ljudi širom zemlje, prikupljene u prva tri mjeseca 2020. godine, kao dio dugoročne studije.

Korona virus se pojavio krajem 2019. u Wuhanu u Kini. Službeno, prvi zaraženi pacijent u SAD-u bio je putnik iz države Washington, koji se vratio iz Wuhana 15. januara i zatražio medicinsku pomoć 19. januara.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO