Izrael napao Gazu, prvi put nakon prekida vatre s Hamasom

Izraelski avion izvršio je napad nakon što su palestinske grupe prema Izraelu poslale zapaljive balone.

Napadi na Gazu u srijedu ujutro prvi su nakon 11-dnevnog bombardovanja Gaze u maju (AFP)

Izrael je izveo zračne udare na Pojas Gaze nakon što su palestinske grupe iz te enklave prema južnom dijelu Izraela poslale zapaljive balone.

Napadi na Gazu u srijedu ujutro prvi su nakon 11-dnevnog bombardovanja Gaze u maju i marša jevrejskih nacionalista u okupiranom Istočnom Jerusalemu koji je izazvao osude Palestinaca.

Izraelska vojska tvrdi da je njen avion napao Hamasove mete u Gazi i u južnom gradu Khan Younisu, te da je „spremna za sve scenarije, uključujući i nove borbe zbog kontinuiranih terorističkih prijetnji iz Gaze“.

Napadi, tvrdi vojska, bili su odgovor na slanje balona koji su izazvali 20 požara na poljima u Izraelu u blizini granice s Gazom.

Hamasov glasnogovornik, koji je potvrdio izraelske napade, rekao je Reutesu da će Palestinci nastaviti sa „hrabrim otporom i odbranom svojih prava na svetim mjestima“ u Jerusalemu.

Nije poznato ima li žrtava napada u Gazi.

Izvještavajući iz Pojasa, Al Jazeerin Safwat al-Kahlout kaže da palestinski borci nisu dobili naređenje da odgovore na najnovije napade.

Provokativni marš nacionalista

Izraelski napadi na Gazu su prvi otkako je nova vlada na čelu sa nacionalistom Naftalijem Bennettom preuzela dužnost u Izraelu.

Nova vlada u ponedjeljak je odobrila provokativni marš krajnje desnih nacionalista i prodoseljeničkih grupa kroz okupirani Istočni Jerusalem.

Hiljade ljudi sa zastavama, od kojih su neki skandirali „smrt Arapima“, paradirali su u Istočnom Jerusalemu u utorak, što je izazvalo gnjev i osude Palestinaca.

U oštroj osudi na Twitteru, ministar vanjskih poslova Izraela Yair Lapid rekao je da su oni koji su uzvikivali rasističke parole “sramota za izraelski narod”, dodajući: “Činjenica da postoje radikali za koje izraelska zastava predstavlja mržnju i rasizam, odvratna je i neoprostiva“.

Takozvanim „Maršem zastava“ obilježava se godišnjica okupacije istočnog dijela grada od strane izraelskih snaga 1967. godine.

Tokom njega, uhapšeno je najmanje 17 Palestinaca, a 33 su povrijeđena.

Izvor: Al Jazeera i agencije