Iran proizveo 6,5 kilograma uranija obogaćenog do 60 posto

Islamska Republika, koja je približila svoj fisijski materijal čistoći od 90 posto, proizvela je i 108 kilograma uranijuma čistoće do 20 posto.

Objava dolazi u vrijeme dok Teheran i Washington vode indirektne razgovore u Beču (EPA - Ilustracija)

Iran je proizveo 6,5 kilograma uranija obogaćenog do 60 posto, približavajući svoj fisijski materijal čistoći od 90 posto neophodnoj za stvaranje nuklearnog oružja, saopćila je vlada ove države u utorak.

Ovaj potez je ugrozio iranske nuklearne pregovore sa svjetskim silama, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Državni mediji naveli su riječi glasnogovornika vlade Ali Rabieija da je Iran također proizveo 108 kilograma uranija čistoće do 20 posto, nagovještavajući bržu proizvodnju od stope koju dopušta iranski zakon na osnovu koga je stvoren taj proces.

Iran je saopćio u aprilu da će početi s obogaćivanjem uranija do 60 posto, u potezu koji bi ga značajno približio pragu od 90 posto čistoće ovog materijala potrebnom za proizvodnju nuklearne bombe, nakon što je optužio svog ljutog neprijatelja Izrael za sabotažu njegovog ključnog nuklerarnog postrojenja.

Indirektni razgovori u Beču

Današnja objava dolazi u vrijeme dok Teheran i Washington vode indirektne razgovore u Beču, u cilju nalaženja puta za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine između Irana i svjetskih sila.

Iranski parlament usvojio je zakon prošle godine koji obavezuje vladu da zauzme tvrđi stav, djelimično u reakciji na povlačenje bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa iz nuklearnog sporazuma 2018. godine.

Trumpovo povlačenje nagnalo je Iran da uporno prekoračuje limite sporazuma u svom nuklearnom programu koji imaju za cilj da mu otežaju razvoj atomske bombe – navod koji Teheran negira.

Izvor: Agencije

Povezane

Ministarstvo odbrane danas je završilo važan posao, predajući vojsci Islamske Republike Iran dva broda, jedan razarač i jedan minolovac, poručio iranski predsjednik.

14 Jun 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO