Vakcina Novavaxa učinkovita više od 90 posto

Američka kompanija može podnijeti zahtjev za odobrenje po hitnom postupku u SAD-u.

Vakcina je učinkovita protiv raznih varijanti korona virusa, tvrdi američka kompanija (Reuters)

Vakcina protiv COVID-19 Novavaxa učinkovito je više od 90 posto, uključujući razne varijante novog korona virusa, saopštila je u ponedjeljak američka kompanija nakon završne faze kliničkih ispitivanja u SAD-u.

Istraživanje na gotovo 30.000 dobrovoljaca u SAD-u i Meksiku omogućuje toj farmaceutskoj kompaniji da podnese zahtjev za odobrenje po hitnom postupku u SAD-u u trećem kvartalu 2021., ali i u ostalim zemljama.

Radi se o proteinskoj vakcini koja sadrži u laboratoriju uzgojene sitne čestice proteina iz šiljka virusa, kao i “pojačivače” koji pomažu u stvaranju imunološkog odgovora na COVID-19.

Vakcina Novavaxa pokazala se više od 93 posto učinkovita protiv dominirajućih varijanti korona virusa, oko čega su naučnici i zdravstveni dužnosnici najviše strahovali.

Vakcine protiv hripavca i herpes zostera, bolesti uzrokovane virusom varicella zoster, istim onim koji izaziva i vodene kozice, također su proteinske.

Nuspojave uglavnom blage

Tokom kliničkih ispitivanja, vakcina se testirala na dobrovoljcima koji su bili zaraženi varijantama virusa, uključujući britanski, brazilski, indijski i južnoafrički.

“Vakcina se pokazala učinkovita 91 posto među dobrovoljcima s visokim rizikom razvijanja teškog oblika bolesti i 100 posto u sprječavanju umjerenih i težih slučajeva COVID-19. Pokazalo je također učinkovitost od oko 70 posto na varijantama koje Novavax nije mogao identificirati”, rekao je dr. Gregory Glenn, voditelj odjela za istraživanje i razvoj.

Prema priopćenju, nuspojave su uglavnom blage, a uključuju glavobolju, umor i bol u mišićima.

Novavax planira do kraja trećeg kvartala ove godine proizvoditi 100 miliona doza mjesečno te 150 miliona doza mjesečno u četvrtom kvartalu 2021.

Izvor: Agencije