NATO brinu rastuća prijetnja Rusije i nuklearne ambicije Kine

Vođe Alijanse smatraju da terorizam, u svim svojim oblicima, ostaje trajna prijetnja.

Očekuje se da će članice NATO-a uputiti jasne poruke Rusiji i Kini (EPA)

Rusija, Kina, Afganistan, nove prijetnje i saradnja sa Evropskom unijom (EU) predstavljaju glavne tačke zaključaka danas održanog samita lidera NATO-a u Briselu, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

„Rastuće vojno jačanje Rusije, njeno tvrđe ponašanje, nove inovativne vojne sposobnosti i provokativne aktivnosti, posebno u blizini granica NATO-a… predstavljaju rastuću prijetnju po sigurnost euroatlantske zone i doprinose nestabilnosti duž granica zemlja NATO i šire“, navodi se u zaključcima.

Lideri su naveli da ruska nuklearna strategija, kao i njen sveobuhvatan program modernizacije i proširenja sistema nuklearnog naoružanja, uključujući povećanje broja nestrateškog nuklearnog naoružanja i njegovo usavršavanje, predstavjaju „agresivniji stav i strateško zastrašivanje“.

Oni su također osudili „intenziviranje hibridnih aktivnosti“, posebno „pokušaje miješanja u izbore i demokratske procese zemalja Alijanse“, kao i „velike kampanje dezinformacija“.

„Sve dok Rusija ne pokaže da poštuje međunarodno pravo i svoje međunarodne obaveze i odgovornosti, ne može biti povratka u normalu“, navodi se u zaključcima sa samita Alijanse.

Terorizam trajna prijetnja

Lideri NATO-a su izrazili zabrinutost zbog ambicija Kine da razvija nuklearni arsenal.

„Ambicije i ponašanje Kine predstavljaju izazove za međunarodni poredak zasnovan na pravilima i u oblastima od značaja za sigurnost Alijanse“, navodi se u zaključcima i dodaje da Kina vojno sarađuje sa Rusijom učešćem u ruskim vojnim vježbama na euroatlantskom području.

Lideri Alijanse su naveli kako žele konstruktivan dijalog sa Kinom i pozvali tu zemlju da poštuje svoje međunarodne obaveze i da se ponaša „odgovorno u svemirskim, cyber i pomorskim oblastima, u skladu sa svojom ulogom velike sile“.

Vođe Alijanse smatraju da terorizam, u svim svojim oblicima, ostaje trajna prijetnja. Oni su naveli da NATO prepoznaje važnost jače i efikasnije evropske odbrane i dodali da Alijansa ostaje transatlantski okvir za snažnu kolektivnu odbranu i osnovni forum za konsultacije i sigurnosne odluke saveznika.

Dodaje se da povlačenje snaga iz Afganistana ne predstavlja kraj odnosa sa tom zemljom: „NATO će nastaviti pružati obuku i finansijsku podršku afganistanskim nacionalnim odbrambenim i sigurnosnim snagama, uključujući i kroz Povjerenički fond afganistanske nacionalne vojske“, navodi se u saopćenju.

Lideri su se obavezali i da će finansijski pomoći rad aerodroma u Kabulu poslije povlačenja snaga NATO-a iz Afganistana.

“Sveta obaveza”

Na samitu u Briselu je prvi put učestvovao američki predsednik Joseph Biden koji je u prvoj posjeti Evropi od stupanja na dužnost.

Biden je prije samita izjavio kako je kolektivna odbrana Sjevernoatlantske alijanse (NATO), načelo da se napad na jednu članicu smatra napadom na sve, „sveta obaveza“, prenosi agencija Hina.

Njegov prethodnik Donald Trump izbjegavao je direktno potvrditi da SAD podržava članak 5 Sjevernoatlantskog ugovora, a koji definira kolektivnu odbranu Alijanse.

„Članak 5 je sveta obaveza. Želim da cijela Evropa zna da su Sjedinjene Američke Države tu“, rekao je Biden po dolasku na samit Saveza.

„Stalno podsjećam Amerikance da se NATO mobilizirao kada je Amerika napadnuta na svom tlu prvi put od početka Drugog svjetskog rata. Saveznici su poštovali članak 5“, rekao je Biden, misleći na solidarnost saveznika nakon napada 11. septembra 2001.

Pozvao je članice da se zajedno suoče s novim izazovima koje predstavljaju Rusija i Kina.

„Sve više raste svijest u zadnje dvije godine da imamo nove izazove. Imamo Rusiju koja se ne ponaša na način na koji smo se nadali. A tu je također i Kina”, rekao je Biden.

Sigurnosni izazovi

Uoči samita, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su odnosi te organizacije sa Rusijom na najnižem nivou od kraja Hladnog rata, te da uspon Kine predstavlja sigurnosne izazove za Savez.

“Naši odnosi s Rusijom bit će među središnjim temama samita. Odnosi su zbog agresivnih poteza Rusije na najnižoj tački od kraja Hladnog rata”, rekao je Stoltenberg,

Istaknuo je da će NATO i dalje zadržati dvostruki pristup prema Rusiji.

S jedne strane to znači jačati obrambene sposobnosti, a s druge ostaviti otvorena vrata za dijalog.

“Dijalog nije znak slabosti”, rekao je Stoltenberg.

‘Kina nije neprijatelj’

Govoreći o Kini, Stoltenberg je rekao da njezin ekonomski, politički i vojni uspon predstavlja sigurnosne izazove, iako Kina nije neprijatelj.

“Znamo da Kina ne dijeli naše vrijednosti. Mi moramo zajedno kao Savez odgovoriti”, rekao je Stoltenberg.

“Kina nam se približava, masovno investira u Africi i u našu kritičnu infrastrukturu”, rekao je

Dodao je da s Kinom neće biti novog hladnog rata.

“Kina nije naš protivnik, neprijatelj. Neće biti novog hladnog rata s Kinom. Mi se moramo prilagoditi brojnim izazovima koje ona predstavlja”, rekao je Stoltenberg.

Osim toga, saveznici bi trebali potpisati plan reforme za 2030. i formalno odlučiti preoblikovati njihov strateški koncept koji je zadnji put bio moderniziran  2010. godine.

Američki predsjednik planira na rubu samita održati bilateralni sastanak s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Izvor: Agencije