Putin negira da Rusija vodi informatički rat

Optuživalo nas se za svašta, za miješanje u izbore ili kibernetičke napade, a nijednom se nisu potrudili predočiti ni najmanji dokaz, kaže ruski predsjednik.

Groteskno je tvrditi da Moskva vodi informatički rat protiv SAD-a, kaže Vladimir Putin (EPA)
Groteskno je tvrditi da Moskva vodi informatički rat protiv SAD-a, kaže Vladimir Putin (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio kako je “groteskno” tvrditi da Moskva vodi informatički rat protiv Sjedinjenih Američkih Država.

To je kazao u intervjuu za mrežu NBC, objavljenom u ponedjeljak, uoči njegovog sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Ženevi u srijedu.

“Optuživalo nas se za svašta”, naprimjer za “miješanje u izbore” ili “kibernetičke napade”, rekao je Putin, istakavši da se “nijednom nisu potrudili predočiti ni najmanji dokaz”, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Nekoliko velikih kompanija, kao što su brazilska kompanija za preradu mesa JBS, najveća u svijetu, i operater velikog američkog naftovoda Colonial Pipeline, nedavno su bili žrtve kibernetičkih napada hakera baziranih u Rusiji.

Biden je početkom juna kazao da ne isključuje mogućnost odmazde Rusiji nakon napada na JBS, a Bijela kuća najavila je da će to pitanje postaviti na samitu s Putinom 16. juna.

‘Diplomatija talaca’

Ruski predsjednik je spomenuo moguću razmjenu zatvorenika između Rusije i SAD-a, kazavši da je otvoren za tu mogućnost.

“Da, da, da naravno”, odgovorio je na pitanje na moguće istovremeno puštanje na slobodu Amerikanaca koji se nalaze u zatvoru u Rusiji, Paula Whelana i Trevora Reeda, i Rusa zatvorenih u SAD-u.

Bivši niži oficir marinaca Paul Whelan je bio agent sigurnosnih službi američke kompanije za proizvodnju rezervnih automobilskih dijelova kada je u decembru 2018. godine uhapšen u Moskvi i potom osuđen u junu 2020. na 16 godina zatvora zbog špijunaže.

Nedavno je pozvao Bidena da organizira razmjenu zatvorenika kako bi bio pušten na slobodu, ustvrdivši da je žrtva “diplomatije talaca”.

‘Nemamo naviku ubijati bilo koga’

Trevor Reed osuđen je u julu 2019. na devet godina zatvora zbog napada u pijanom stanju na dvojicu ruskih policajaca.

Porodice dvojice Rusa zatvorenih u SAD-u, trgovca oružjem Viktora Bouta i ruskog pilota optuženog za krijumčarenje kokaina Konstantina Jaročenka, također traže da ih se pusti na slobodu.

Na pitanje o ruskom disidentu Alekseju Navaljnom koji je u zatvoru, Putin je ponovio da ga se “neće tretirati gore od bilo koga drugoga”.

“Nemamo naviku ubijati bilo koga”, odgovorio je Putin na pitanje novinara je li naručio Navaljnijevo ubistvo.

Izvor: Agencije

Povezane

Najnoviji cyber napad na najvećeg svjetskog proizvođača mesa je dokaz da u globalno povezanom društvu gotovo sve zavisi od sigurnosti podataka.

08 Jun 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO