Palestinci ne očekuje promjene s dolaskom nove vlade Izraela

Čini da je jedina promjena to što je s vlasti otišao Benjamin Netanyahu, soapćilo je palestinsko ministarstvo.

Bennettova vlada preuzela je mandat i okončala 12-godišnju vladavinu Benjamina Netanyahua (Reuters)

Vlasti Palestine ne očekuju promjenu izraelske politike ni nakon što je izabrana nova Vlada Izraela, na čelu sa premijerom Naftalijem Bennettom.

Izglasavanjem povjerenja u Knessetu, Bennettova vlada preuzela je mandat i okončala 12-godišnju vladavinu Benjamina Netanyahua.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izbor vlade nazvao je „unutrašnjim pitanjem Izraela“.

Ministarstvo vanjskih poslova Palestine saopćilo je da se Bennettova vlada predstavlja kao „vlada promjena“, ali da se čini da je jedina promjena to što je s vlasti otišao Netanyahu.

„Nova Izraelska vlada neće biti drugačija od prethodnih“, navodi se u saopćenju, prenijela je Anadolija.

Palestinske vlasti su zatražile odgovore na pitanja šta Bennettova vlada misli o okupaciji palestinske teritorije, o ilegalnim jevrejskim naseljima, o historijskom i pravnom statusu Al-Qudsa (Jerusalem), o međunarodnim konvencijama i rezolucijama, o rješenju krize na bazi dvije države i o pregovorima sa fokusom na uspostavu mira.

Palestinska država ‘samoubistvo za Izrael’

Abbasov portparol je objavio da je stav Palestinaca uvijek bio jasan, a to je palestinska država sa granicama iz 1967. i sa Jerusalemom kao glavnim gradom.

No, Bennet, koji vodi ultranacionalističku partiju Yamina, ranije je govorio da bi formiranje palestinske države značilo „samoubistvo“ za Izrael. Također je pozivao na aneksiju većeg cijela okupirane Zapadne obale.

Palestinske vlasti su također navele da će Bennettova vlada u narednim danima imati niz testova kojima će pokazati pravo lice, a među tim testovima je i odluka o najavljenom izraelskom maršu zastava, odluka o rušenju ilegalnog naselja u Nablusu, kršenja prava vezanih za Al-Aksu, prijetnje deportacijama ljudi u Al-Qudsu i blokada Gaze.

Lideri palestinskog Hamasa, grupe koja vlada Pojasom Gaze, poručili su da će se suprotstaviti novoj izraelskoj vladi.

Portparol Hamasa Fawzi Barhum rekao je da je bilo koja izraelska vlada “okupator naselja, kojoj se mora odupreti svim oblicima otpora, a najviše oružanim otporom”, prenio je Tanjug, pozivajući se na AP.

Barhum je ocijenio da će “ponašanje nove vlade odrediti način na koji će se Hamas odgovoriti”.

Izvor: Al Jazeera i agencije