Izrael dobio novu vladu, kraj ere Benjamina Netanyahua

Novi premijer će u prve dvije godine biti Naftali Bennett, a potom će ga zamijeniti lider opozicije Yair Lapid.

Šefu radikalne desnice Naftali Bennett na sjednici je predstavio svoju ekipu (EPA)

Izraelski parlament izabrao je večeras novu koalicionu vladu te zemlje, čime je okončana 12 godina duga vladavina dosadašnjeg premijera Benjamina Netanyahua.

Bivši saveznik Netanyahua, desničar Naftali Benntet izabran je za novog premijera, prenosi AP, dodajući da će on biti na čelu raznolike i krhke koalicije koja se sastoji od osam partija među kojima postoje duboke ideološke razlike.

Netanyahu ostaje na čelu partije Likud i bit će lider opozicije.

Glasanje je bilo tijesno, a takozvana nova „vlada promjene“ dobila je podršku 60 od 120 zastupnika u Knessetu, dok je 59 bilo protiv, prenosi Tanjug.

Ranije, u obraćanju parlamentu, Netanyahu je obećao da će se njegova partija Likud vratiti na vlast pod njegovim vodstvom.

Dodao je da će nastaviti vršiti „veliku misiju svog života, osiguravajući bezbjednost Izraela”, prenio je Tanjug, pozivajući se na AP.

Netanyahu obećao povratak na vlast

„Ako nam je suđeno da budemo u opoziciji, uradit ćemo to uzdignute glade, dok ne srušimo ovu opasnu vladu i vratimo se da vodimo zemlju na naš način”, poručio je Netanyahu.

Knesset se okupio na vanrednoj sjednici kako bi omogućio centristu i vođi opozicije Yairu Lapidu i šefu radikalne desnice Bennettu da predstave svoju ekipu.

Ta koalicija u kojoj su dvije stranke ljevice, dvije centra, tri desnice i jedna arapska stranka, uspjela je skupiti većinu od 61 zastupnika parlamenta kojih ima 120.

Suočen s procesom zbog korupcije, Netanyahu (71) je u subotu bio i meta protesta. Pred njegovom službenom rezidencijom u Jerusalemu, demonstranti nisu čekali glasanje kako bi proslavili pad Bibija, što je nadimak Netanyahua koji je bio lice Izraela od povratka na vlast 2009., nakon što je već bio na čelu vlade od 1996. do 1999.

Novu koaliciju u prve dvije godine vodit će Bennett, šef stranke Yamina, a potom Yair Lapid na isto toliko vrijeme.

Nakon glasanja u Knessetu, formalni prenos vlasti održat će se u ponedjeljak u uredu premijera.

Dvije godine krize

Netanyahuov Likud obećao je “mirni prijenos vlasti” nakon dvije godine političke krize obilježene s četiri izborna procesa koji su završili ili nemogućnošću formiranja nove vlade ili vladom jedinstva koja je trajala samo nekoliko mjeseci.

“Vlada će se zalagati za čitavo stanovništvo – vjernike, laike, ultraortodoksne, Arape – i to, bez iznimke”, obećao je Naftali Bennett, koji je bivši Netanyahuov saradnik.

“Stanovništvo zaslužuje odgovornu, efikasnu vladu koji stavlja dobrobit zemlje na čelo svojih prioriteta”, dodao je Lapid.

Čim preuzme vlast, nova vlada suočit će se s izazovima poput predviđenog marša ekstremne desnice za utorak u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Izazov će biti i postići trajni mir nakon primirja kojim je završio 11-dnevni majski rat.

Što se tiče odlazećeg premijera, on bi se također mogao suočiti, po lokalnoj štampi, s valom nezadovoljstva u svojoj stranci Likudu, budući da bi članovi navodno željeli i unutarstranačku promjenu.

Izvor: Agencije