Videosnimak: Nasilje izraelskih čuvara nad palestinskim zatvorenicima

U snimku se vidi napad čuvara na desetke vezanih palestinskih zatvorenika u zatvoru Negev 2019. godine.

Nakon što su dva stražara izbodena u zatvoru Negev (na jugu), najmanje 10 čuvara je pretuklo 55 zatvorenika, udarajući ih pendrecima, šakama i nogama (Društvene mreže)
Nakon što su dva stražara izbodena u zatvoru Negev (na jugu), najmanje 10 čuvara je pretuklo 55 zatvorenika, udarajući ih pendrecima, šakama i nogama (Društvene mreže)

Izraelski list Haaretz objavio je tekst o istrazi koja sadrži video snimak prikazan prvi put. Snimak dokumentira napad izraelskih zatvorskih čuvara na desetke vezanih palestinskih zatvorenika u zatvoru Negev 2019. godine. Za ove događaje nijedan napadač nije odgovarao i slučaj je zatvoren.

Nakon što su dva stražara izbodena u zatvoru Negev (na jugu), najmanje deset čuvara je pretuklo 55 zatvorenika, udarajući ih pendrecima, šakama i nogama. Zatvorenici su ostavljeni satima na podu s lisicama na rukama. Od tada je upravnik zatvora Negev unaprijeđen u okružnog upravnika u Izraelskoj zatvorskoj upravi, navodi Haaretz.

 

 

Izraelski list dodaje kako je dokumentirano da je najmanje deset čuvara pretuklo zatvorenike, međutim, policijska istražna jedinica 433 ispitala je samo njih četvoricu, prije nego što je odlučeno da se istraga zatvori. Izgovor je bio: “nepoznat zločinac”.

Važno je napomenuti da se taj događaj desio 24. marta 2019. godine. Napetosti između zatvorenika i zatvorskih čuvara bile su u to vrijeme na vrhuncu nakon odluke zatvorske uprave da se u zatvoru instaliraju sistemi za blokiranje poziva kako bi se spriječili telefonski pozivi prokrijumčarenim telefonima koje su imali zatvorenici.

Klub palestinskih zatvorenika izjavio je ranije ovog mjeseca da je u odjeljenjima u zatvoru Negev vladalo stanje napetosti, nakon što su stražari upali u dio u kojem se nalazi 60 zatvorenika. Klub palestinskih zatvorenika navodi da je zatvorska uprava, u potezu koji su opisali kao nasilan, izvela zatvorenike iz tog dijela zatvora kako bi ih prebacili u druga zatvorska odjeljenja. Zatvorenici su se suprotstavili toj mjeri zatvaranjem odjeljenja i odbijanjem obroka.

Klub zatvorenika je istakao da je zatvorska uprava nedavno pojačala nasilne mjere prema zatvorenicima na nekoliko nivoa, u nastojanju da im oduzme još više prava.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO