Talibani: I Turska da se povuče iz Afganistana

Ankara ponudila da čuva i vodi aerodrom u Kabulu nakon odlaska trupa koje predvode SAD i NATO.

Talibanski odgovor gasi nade Ankare da će osiguranjem kabulskog aerodroma popraviti odnose sa Washingtonom (EPA)
Talibanski odgovor gasi nade Ankare da će osiguranjem kabulskog aerodroma popraviti odnose sa Washingtonom (EPA)

Turska bi trebala povući svoje trupe iz Afganistana u skladu sa prošlogodišnjim dogovorom o povlačenju stranih trupa, kazao je glasnogovornik talibana i tako odbacio ponudu Ankare da čuva i vodi aerodrom u Kabulu nakon odlaska trupa koje predvode SAD i NATO, prenosi agencija Reuters.

Ovaj razvoj situacije zabrinjava SAD i druge države, kao i međunarodne organizacije sa misijama u Kabulu jer nisu sigurni kako na bezbjedan način evakuirati svoje osoblje iz Afganistana ukoliko borbe zaprijete prijestolnici, dodaje Reuters.

Talibanski odgovor također gasi nade Ankare da će osiguranjem kabulskog aerodroma popraviti odnose sa Washingtonom, pokvarene turskom kupovinom ruskih sistema odbrane, a koji će biti tema susreta dva predsjednika, Joea Bidena i Recepa Tayyipa Erdogana, u ponedjeljak.

Buduća islamska uprava

Upitan tekstualnom porukom da li talibani odbijaju turski prijedlog, glasnogovornik talibana u Dohi Suhail Shaheen je odgovorio kako i Turci trebaju otići kad i ostali stranci.

„Turska je bila dio NATO snaga posljednjih 20 godina i, kao takvi, i oni se trebaju povući iz Afganistana na osnovu dogovora potpisanog sa SAD-om 29. februara 2020. godine. Inače, Turska je velika islamska država sa kojom je Afganistan imao historijske veze. Nadamo se kako ćemo imati bliske i dobre odnose kada se uspostavi nova islamska uprava u budućnosti države“, istakao je Shaheen za Reuters.

Ova agencija je dodala kako američki State Department i tursko Ministarstvo vanjskih poslova nisu odmah odgovorili na upite za komentar.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO