U Meksiku za devet mjeseci ubijeno 88 političara

Državne sigurnosne mjere pokazale su se nedovoljnim, kaže se u izvještaju.

Chihuahua, Veracruz i Cancun su najopasnija mjesta za političare (EPA)
Chihuahua, Veracruz i Cancun su najopasnija mjesta za političare (EPA)

Najmanje 88 političara ubijeno je u posljednjih devet mjeseci u Meksiku.

Kako navode lokalni mediji, prenosi Anadolija, u izvještaju objavljenom uoči saveznih izbora zakazanih za juni u Meksiku, navodi se da su organizirane kriminalne grupe ubile 88 političara u posljednjih devet mjeseci.

Ubistva 192 gradonačelnika

U izvještaju stoji da su se povećale prijetnje i ucjene prema gradonačelnicima, parlamentarcima i kandidatima prije federalnih izbora, koji bi se trebali održati za šest dana, te je naglašeno da su se državne sigurnosne mjere pokazale nedovoljnima.

U izvještaju se još napominje da su Chihuahua, Veracruz i Cancun najopasnija mjesta za političare.

Prema izvještaju Udruženja lokalnih organa vlasti Meksika, objavljenom 10. marta 2021. godine, između 2006. i 2020. organizirane kriminalne grupe su ubile 192 gradonačelnika u Meksiku.

Izvor: Agencije

Povezane

U novom izdanju Al Jazeera Svijeta pogledajte sljedeće priče: U posljednjih deset godina u svijetu je ubijeno više od hiljadu novinara. Meksiko koji je u vrhu liste država po ubistvima medijskih radnika nastoji stvari promijeniti. Otkrivamo za kakvim inovativnim rješenjima posežu arhitekte i umjetnici u vrijeme pandemije. Dvadeset je godina od dolaska prve posade na […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO