Ruska policija pretresla domove opozicionih aktivista

Ruska policija pretresla je domove nekoliko opozicionih aktivista nakon što je u ponedjeljak navečer uhapsila jednog opozicionara kada se ukrcavao u avion za Varšavu.

Saradnici Pivovarova rekli su da je policija pretresla i njegov stan i da je pokrenuta istraga zbog navodne 'saradnju sa nepoželjnom organizacijom' (EPA - Ilustracija)
Saradnici Pivovarova rekli su da je policija pretresla i njegov stan i da je pokrenuta istraga zbog navodne 'saradnju sa nepoželjnom organizacijom' (EPA - Ilustracija)

Ruska policija pretresla je utorak domove nekoliko opozicionih aktivista nakon što je u ponedjeljak navečer uhapsila jednog opozicionara kada se ukrcavao u avion za Varšavu.

Bivši zastupnik Dmitrij Gudkov rekao je za Telegram da je policija izvršila pretres njegove kuće nedaleko od Kolomne, kao i kuće dvojice njegovih saradnika, prenosi Tanjug.

On je naveo da mu nije poznat formalni razlog pretresa.

Policija je u ponedjeljak navečer uhapsila Andreja Pivovarova, bivšeg direktora grupe Otvorena Rusija osnovanu od ruskog tajkuna u egzilu Mihaila Khodorkovskog.

Hapšenja i istrage

Pivovarov je uhapšen nakon što se ukrcao u avion za Varšavu u Sankt Peterburgu.

“Prošao sam carinu, nisu me ništa pitali. Avion je već počeo da se kreće kada se iznenada zaustavio. Policajci su došli i izveli me napolje”, naveo je Pivovarov na Twitteru.

Saradnici Pivovarova rekli su u utorak da je policija pretresla i njegov stan i da je pokrenuta istraga zbog navodne “saradnju sa nepoželjnom organizacijom”.

Izvor: Agencije

Povezane

Francuski predsjednik je ukazao da bi međunarodna zajednica morala da povuče ‘jasne crvene linije’ za ono što smatra ‘neprihvatljivim ponašanjem ruskog državnog vrha i predsjednika Putina’.

26 May 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO