Azerbejdžan kaže da je prizemljio armenski dron

U novembru su lideri Rusije, Azerbejdžana i Armenije potpisali izjavu kojom su okončani sukobi oko Nagorno-Karabaha, no tenzije se ponovo javljau.

Azerbejdžanska vojska na vojnoj paradi u Bakuu posvećena pobjedi u oružanom sukobu u Nagorno-Karabahu (EPA)

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je na granici sa Armenijom presretnut armenski dron.

„Azerbejdžanska vojska primjetila je bespilotnu letjelicu Griffon-12 armenske vojske i prizemljila je pomoću specijalnih uređaja“, saopštilo je danas azerbejdžansko Ministarstvo odbrane, navodi Tass a prenosi Tanjug.

Situacija na armensko-azerbejdžanskoj granici na području regije Gegarkunik i Sjunik i dalje je zategnuta od 12. maja, navode agencije.

Obje strane izvještavaju o provokacijama.

Oružani sukob

U četvrtak je Azerbejdžan saopštio da je zarobio šest armenskih vojnika, dok su pokušavali da pređu granicu zbog izvršenja diverzantskog čina.

Armenska strana je potvrdila da je došlo do pritvaranja, ali je naglasila da su muškarci izvodili inženjerske radove u pograničnoj zoni armenske oblasti Gegarkunik.

U zoni spora oko Nagorno-Karabaha izbio je oružani sukob u jesen 2020. godine, a 9. novembra lideri Rusije, Azerbejdžana i Armenije potpisali su izjavu kojom su okončana neprijateljstva.

Prema tom sporazumu, azerbejdžanske i armenske snage zaustavile su se na položajima koje su u tom trenutku držale, dodaje Tass.

Izvor: Agencije