OI: Produžetak vanrednog stanja u Tokiju

Vanredno stanje u domaćinu Olimpijskih igara Tokiju produžava se do 31. maja zbog povećanja broja slučajeva zaraženih.

Organizatori Tokija 2020 budno će pratiti situaciju s korona virusom i na temelju toga donijeti odluku o olimpijskim gledateljima, rekla je Hashimoto (EPA)

Vanredno stanje u domaćinu Olimpijskih igara Tokiju produžava se do 31. maja zbog povećanja broja slučajeva zaraženih, potvrdio je u petak japanski premijer Yoshihide Suga.

Uz Tokio, u kojem bi Olimpijske igre trebale početi za manje od 80 dana, vanredno stanje vrijedi i za pet prefektura – Osaka, Kyoto, Hyogo, Aichi i  Fukuoka, dodao je Suga, prenosi Hina.

Ova odluka može imati utjecaja i na posjet šefa Međunarodnog olimpijskog odbora Thomasa Bacha Japanu, rekao je predsjednik Organizacijskog odbora Tokija 2020. Seiko Hashimoto.

Emocionalni teret

“Sumnjam da bi dolazak u Japan usred ove vrlo teške situacije također predstavljao emocionalni teret za predsjednika Bacha”, rekla je na konferenciji za novinare održanoj u petak.

Izvještaji japanskih medija kažu da će Bach prisustvovati ceremoniji predaje baklje u gradu Hirošimi 17. maja ali Hashimoto je rekao da njegov posjet nije potvrđen.

Organizatori Tokija 2020 budno će pratiti situaciju s korona virusom i na temelju toga donijeti odluku o olimpijskim gledateljima, rekao je u petak i Hashimoto.

Izvor: Agencije