Ministar finansija Katara uhapšen zbog sumnje u pronevjeru

Državni tužilac naredio je hapšenje Alija Shareefa Al Emadija zbog ispitivanja.

Odluka o hapšenju donesena je nakon pregleda dokumenata koji se odnose na kriminal povezan sa javnim sektorom (AFP)
Odluka o hapšenju donesena je nakon pregleda dokumenata koji se odnose na kriminal povezan sa javnim sektorom (AFP)

Državni tužilac Katara izdao je zahtjev za hapšenje radi ispitivanja ministra finansija te zemlje Alija Shareefa Al Emadija, koji se sumnjiči za pronevjeru javnog novca i zloupotrebu moći, javljaju državni mediji.

Qatar News Agency objavio je u četvrtak da je odluka o hapšenju donesena nakon pregleda dokumenata koji se odnose na kriminal povezan sa javnim sektorom.

Proširena istraga u toku

„Glavni državni tužilac naložio je hapšenje ministra finansija Alija Sharifa Al Emadija kako bi istražio navode iz izvještaja o kriminalu povezanim s obavljanjem javne funkcije, a to su šteta za javna sredstva, te zloupotreba javnog položaja i moći”, navodi QNA.

Dodaje se da je proširena istraga u toku.

Drugih detalja zasad nema.

Al Emadi, koji je nadzirao rast Nacionalne banke Katara, na poziciji ministra finansija je od 2013. godine.

On je na čelu katarskog fonda Qatar Investment Authoriy „teškog“ 300 milijardi američkih dolara.

Svjetsko nogometno prvenstvo

Kako se navodi, Al Emadi je upravljao katarskim ekonomskim politikama u vrijeme pada cijena nafte u periodu 2014-2015 što je nagnalo ovu malu zaljevsku državu – kao i njene susjede – na ubrzane provedbe planova o diverzifikaciji ekonomije.

Katar, svjetski lider u proizvodnji ukapljenog prirodnog plina, doživio je pad ekonomije za 3,7 posto prošle godine zbog krize uslijed korona virusa i pada potražnje za energentima na globalnom nivou.

No, pad je manji od očekivanog i najmanji je u regiji Zaljeva, pokazuju podaci Međunarodnog monetarnog fonda (IMF).

Al Emadi je proglašen najboljim ministrom u regiji 2020. godine u izboru The Bankera, međunarodnog finansijskog magazina koji svake godine nagrađuje najbolje u konkurenciji ministara finansija.

Katar, koji će naredne godine biti domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva, mnogo je investirao u infrastrukturu posljednjih godina uoči ovog takmičenja,  što znači da će potrošnja u velike projekte ove godine biti smanjena, navode iz Ministarstva finansija.

 

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO